В Бургас обуччаваха училищни директори как да действат при сигнал за бомба


В Бургас обуччаваха училищни директори  как да действат при сигнал за бомба
Снимка: Областна управа - Бургас
19 Април 2023, Сряда


Морският град е първият в страната, в който се провежда подобна информационната среща

Автор: Десант

Бургас стана първият град, в който директорите на училищата в областта бяха запознати с „Процедурата за поведение и действие при заплаха от използване на взривно устройство в обект за обществено ползване с масово пребиваване на хора“. Презентацията беше разширена и засегна ситуации с поява на масов убиец на територията или в близост до учебните заведения и университети.

Работната среща се състоя по инициатива на областния управител проф. Мария Нейкова и на директора на ОД на МВР-Бургас ст. комисар Калоян Калоянов.

Повод на обучението е получените множество имейли в началото на април за поставени взривни устройства, засягащи училищата от Бургаска област.

Лектори бяха експерти с богат професионален опит от Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ – комисар Кирил Желев и от Военна академия „Г.С. Раковски“, гр. София – д-р Лъчезар Милушев. 

Целта е чрез информиране с Процедурата да се постигне единодействие от училищните ръководства при възникване на ситуация, за да се гарантира безопасността на учениците, на педагогическия и непедагогически персонал, както последващо и организиране на учебния процес.

Директорът на ОД на МВР Бургас ст. комисар Калоянов обяви, че ще възложи на началниците на районните полицейски управление в областта да се свържат с директорите на училищата и съвместно да изготвят планове за действия при заплаха за поставени взривни устройства. Областният управител проф. Нейкова допълни, че след въвеждането на плановете за действие, ще бъдат организирани и практически обучения.

Министерството на вътрешните работи планира такива информационни срещи да се проведат в цялата страна.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки