В Пловдив ще отбележат с възстановка годишнината от Априлското въстание


В Пловдив ще отбележат с възстановка годишнината от Априлското въстание
Снимка: Архив/ Община Пловдив
19 Април 2023, Сряда


Ще бъде представено съставянето на таен революционен комитет под тепетата

Автор: Десант

На 20 април ще отбележим 147 години от избухването на Априлското въстание. Наричано още Априлската епопея от пролетта на 1876 г., то е най-значимата въоръжена изява на националноосвободителното движение за извоюването на независимостта на България от Османската империя, най-висшата проява на българската национална революция.

На 20 април 2023 г. (четвъртък) Пловдив ще почете делото и саможертвата на априлските въстаници с шествие, в което участие ще вземат ученици от Професионална гимназия по електротехника и електроника Пловдив, ОУ „Душо Хаджидеков“, ОУ „Кочо Честименски“ и ОУ „Васил Петлешков“, както и възстановка, организирана от членовете на Комитет „Родолюбие” – пловдивското дружество, което си е поставило за задача да изучава и възвеличава бойните и културни подвизи на българите през вековете.

Сборният пункт за шествието е на пл. „Съединение”, а множеството ще потегли от там в 10:30 ч. В 10:45 ч. ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча в подлеза на бившата аптека „Марица” (някога – затвора Таш капия). В 11:15 ч. ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча на Братя Свещарови до Джумая джамия. В 12:00 ч. шествието ще пристигне до паметника на Васил Петлешков в градината „Цар Симеон”, където ще бъдат поднесени венци и цветя и ще се осъществи реконструкция-възстановка на „Съставяне на таен революционен комитет в Пловдив и обявяване на Априлското въстание“.

Организатори на събитието са Община Пловдив, Регионален исторически музей – Пловдив, „Комитет родолюбие“.

Слово пред местата за памет ще изнесат Стоян Иванов, директор на РИМ- Пловдив, Мариана Мирчева, преподавател в ПУ „П. Хилендарски“ и наследниците на рода Свещарови.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки