Националният политехнически музей с пътеводител за възрастни и деца


Националният политехнически музей с пътеводител за възрастни и деца
Илюстрация: НПТМ
18 Април 2023, Вторник


Изданието ще бъде представено в поредната Семейна събота на 22 април

Автор: Десант

На 22 април 2023 г. (събота) в 11:30 ч. в Националния политехнически музей (НПТМ) в София ще започне поредната Семейна събота, в която децата и техните близки ще могат да се забавляват заедно.

На събитието ще бъде представено най-новото книжно издание на  музея – „Пътеводител на НПТМ в две части (за възрастни и за деца)“. Двете книжки  могат да се ползват автономно и/или в комплект. Общата им концепция дава възможност за съвместни дейности между отделните ползватели и за истински междупоколенчески занимания.

В изданието за възрастни са публикувани над 100 изображения на експонати - едни от най-атрактивните и значими технически образци, съхранявани в музея до момента. Водещите текстове и анотации към визуалния материал дават необходимите сведения за представените в експозицията предмети и представят техническото, индустриалното и научно наследство, което се съхранява в музея.

Информацията в детския пътеводител е предадена под формата на атрактивен разказ, съчетан с богат илюстративен материал. В преобладаващата си част, специално адаптираните текстове, са представени под формата на диалог между две нарисувани човечета – Поли и Техно, които запознават децата с  музейната експозиция и свързаната с нея терминология. Автор на изображенията на двете човечета е известният български карикатурист Ивайло Нинов.

В детската част на изданието са включени още различни кръстословици, игрословици и притурка за самостоятелни експерименти. Вградени са над 20 QR кода, всеки един от които отвежда читателите към надграждащо познание. Детският пътеводител може да се ползва и като учебно помагало, както от страна на учениците, така и от страна на преподавателите.

Дизайнът и предпечатната подготовка на двете издания са дело на Кристина Стефанова, а текстовете за детския пътеводител са консултирани с експерти от Регионалното управление на образованието (РУО) - София-град.

Изданието е осъществено със съдействието на Министерство на културата – конкурсна сесия на тема „Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии“ 2022 г.

Входът за събитието е свободен от 11:30 до 12:30 ч.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки