130 хиляди лева за декор на „Мадам Бътерфлай“


130 хиляди лева за декор на „Мадам Бътерфлай“
18 Април 2023, Вторник


Софийската опера обяви обществена поръчка за изработването му

Автор: Дина Харизанова

130 хиляди лева без ДДС ще даде Софийската опера за изработването на сценичен декор за операта „Мадам Бътерфлай“.

Техническата спецификация към обявената за целта обществена поръчка предвижда изработването на стени, платформа и мост, различни детайли като стълбище и врата, декоративни елементи и пр. 

Крайният срок за подаване на заявления за участие в откритата процедура е 15 май.

За първи път известната опера на Пучини е представена пред софийската публика в края на сезона 1923-1924 г. Тогава тя се играе на малката сцена на Свободния оперетен театър заради пожара в Народния театър от 10 февруари 1923 г. 

В мемоарите си Злата Божкова разказва: „Добре съгласуваната работа на главния режисьор Николай Веков и художника Александър Миленков успя да постигне нужната екзотична атмосфера на далечна Япония, върху която се развива трагедията на малката гейша. Разноцветните кимоно, японските чадърчета и красиви ветрила създадоха много цветиста картина, която допадна на публиката.

Живописният проспект на Миленков с очертанията на града Нагазаки и силуета на вулкана Фуджияма придаваха  интересни и красиви планове в дълбочина. Пълна илюзия на настъпващата нощ създаваха и ефектните светлинки на припламващите в далечината един след друг прозорци и светулките, летящи във вечерния здрач. Всичко това оформяше един поетичен фон на любовния дует между Бътерфлай и Пинкертон.

Постановката очарова зрителите, които за първи път виждаха така постигната сценична илюзия. Този декор несъмнено много допринесе да се възприеме и обикне тази опера на наша сцена...”


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки