НПТМ организира семинар, посветен на основоположника на минното дело в България


НПТМ организира семинар, посветен на основоположника на минното дело в България
13 Април 2023, Четвъртък


Той ще ракрие историята на германиевите кристали и родствените връзки на инж. Стойчо Каравелов с поета-революционер Любен Каравелов

Автор: Десант

На 21 април 2023 г. (петък) от 11:00 ч. в експозицията на Националния политехнически музей (НПТМ) ще се проведе тематичен семинар, посветен на живота и дейността на инж. Стойчо Драгоев Каравелов – първия български инженер-металург и основоположник на минното дело в България.

Вниманието ще бъде фокусирано към един специфичен артефакт от експозицията на НПТМ - стъклена ампула с няколко кристалчета германий, придружени от дарствен надпис. Това са едни от първите експериментално получени кристали на химичния елемент германий.

Стъкленицата е предадена за безвъзмездно съхранение в музея точно преди 30 години и има изключителна стойност. От една страна поради историята, свързана с откриването на химичния елемент, а от друга – поради връзката му с името на българския инженер Стойчо Каравелов.

Форумът се организира съвместно със секция „Химия и фармация“ към Съюза на учените в България. В него ще вземат участие музейни специалисти от НПТМ и къща-музей „Любен и Петко Каравелови“ в Копривщица, преподаватели и студенти от Химикотехнологичен и металургичен университет (ХТМУ) и Фармацевтичен факултет при Медицински университет – София.

На събитието ще присъства и инж. Любен Каравелов, внук на инж. Стойчо Каравелов, който ще сподели своите спомени за знаменития си дядо.

Част от докладите са посветени на Каравеловия род от Копривщица, от който произлиза и легендарният металург. От тях ще стане ясно и какви са родствените му връзки с поета-революционер Любен Каравелов.

Тематичният семинар кореспондира с образователната политика на Националния политехнически музей, насочена към реализирането на съвместни дейности с представители от академичните среди. Музеят е подходяща среда за подпомагане на студентите при придобиването на практически умения за работа, изтъкват от институцията.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки