Символ на Седмица на гората е залесяването


Символ на Седмица на гората е залесяването
Снимка: ИАГ
07 Април 2023, Петък


Засадиха фиданки от цер на площ от 3 дка в Ихтиманско

Автор: Десант

„Целта на лесовъдството е да имаме стабилна екосистема, гората да изпълнява всичките си функции“, това каза инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите пред журналисти по време на традиционното залесяване на служителите на Изпълнителна агенция по горите.

Тази година то се проведе на територията на Държавно горско стопанство – Ихтиман, съвместно с Регионална дирекция по горите – София.

По думите му акцент в събитията по време на Седмица на гората е залесяването, което се превърнало в символ на празника, но обществото трябва да знае и за други много важни дейности от професионалното ежедневие на лесовъдите за грижите, които се полагат за горите чрез извършване на различните стопански мероприятия в тях. 

„Крайната цел на лесовъдската работа е една добре отгледана гора, която да изпълнява своите функции“, допълни Тошев.

По време на събитието бяха залесени фиданки от цер на площ от 3 дка.

„Площта е част от терен от 60 дка, предвиден за  залесяване по горскостопански план за землището на село Пауново, община Ихтиман. Създаваме нова гора, върху голина, където досега не е имало горскодървесна растителност“, подчерта домакинът на събитието инж. Илиана Чавдарова, директор на Държавно горско стопанство – Ихтиман при Югозападно държавно предприятие – Благоевград.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки