Бургаската опера с празнични концерти за Цветница и Великден


Бургаската опера с празнични концерти за Цветница и Великден
Маестро Йордан Дафов
07 Април 2023, Петък


Диригент на Великденския концерт на 12 април е маестро Йордан Дафов

Автор: Десант

Държавна опера – Бургас е подготвила два концерта – на 9 и 12 април. И двете събития са включени в официалната празнична програма на Община Бургас, посветени на големите християнски празници Цветница и Великден.

След големия успех на поредица от камерни прояви във фоайето на Операта – последната от които бе концертът „Вокалната музика на Рахманинов“, посветен на 150-годишнината на композитора, предстои нова камерна проява в изисканото пространство на преддверието  на бургаския културен институт – концертът „Цветя за Цветница“, от 11 часа в празничния неделен ден. 

Солистите на Бургаската опера: сопраните Йоана Железчева, Людмила Михайлова, Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова и Шмилена Султанова, мецосопраното Даниела Дякова, тенорите Андрея Мирчев и Яни Николов, баритоните Бранимир Недков, Валери Турманов и Йордан Христозов и басите Диман Панчев и Костадин Мечков ще изпълнят подбрани творби от световната оперна и песенна литература.

В концертната програма ще прозвучат: „Я, разтуряй, Цвето моме!“ от Добри Христов, „Ария на розата“, „Сегидиля“ и „Хабанера“ из операта „Кармен“ от Жорж Бизе,, „Дует на цветята“ из операта „Лакме“ от Лео Делиб, „Серенада“ от Франц Шуберт, Ария на Граф Алмавива из операта „Сватбата на Фигаро“ от В. А. Моцарт, „Vi ravviso” из операта „Сомнамбула“ от Винченцо Белини, дуети из „Веселата вдовица“ от Франц Лехар и „Царицата на чардаша“ от Имре Калман, Ariq „Io son l'umile ancella“ из операта „Адриана Лекуврьор“ от Франческо Чилеа, „Son Pocchi Fiori” из операта „Приятелят Фриз“ от Пиетро Маскани, „Благославям вас, леса“ от П. И. Чайковски, „Елегия“ от Жул Масне, Ария „Mon coeur” из операта „Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс. „Баркарола“, вокални творби от Габриел Форе и др.

На 12 април, сряда, от 19 часа в залата на Операта предстои традиционният Великденски концерт, посветен на най-светлия християнски празник. Зад диригентския пулт отново застава именитият маестро Йордан Дафов, който е носител на наградата „Златен век“ на Министерството на културата.

Талантливият и уважаван диригент е сред изявените дейци, отличени за приноса си в развитието на културата и утвърждаването на националната идентичност. Маестро Йордан Дафов отбеляза своя 83-годишен рожден ден през февруари тази година. Той дирижира и Коледния концерт в края на 2022 г., при пълна зала с интернационална публика. Очаква се и предстоящият концерт да привлече широк кръг от почитатели на класическата музика.

В програмата на концерта на 12 април ще прозвучи Симфония №8 („Недовършена“) в си минор от големия австрийски композитор Франц Шуберт, един от основоположниците на романтизма в музиката. Малко известен факт е, че едно от най-разпознаваемите произведения на Шуберт не е получило признание, докато композиторът е бил жив. В музикалния текст на „Недовършената“ симфония са закодирани всички най-характерни черти на романтичния период в изкуството.

Второто произведение в програмата на Великденския концерт е също емблематично - „Реквием“ в ре минор – за солисти, хор и оркестър, от великия представител на Виенската класическа школа Волфганг Амадеус Моцарт. Солисти в „Реквием“ ще бъдат: Йоана Железчева – сопран, Йоана Кадийска – мецосопран, Андрея Мирчев – тенор и Костадин Мечков – бас. Концертмайстор ще бъде Ваня Златева, която миналата година бе удостоена с най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци – „Кристално огърлие“. Във Великденския концерт участва и хорът към Държавна опера – Бургас с диригент Невена Михайлова.

„Реквием“ на Моцарт е последното произведение на гениалния композитор, който е напуснал земния свят само на 35 години и оставя след краткия си живот огромно музикално богатство. „Реквием“ е довършен след смъртта му от неговия ученик Франц Ксавиер Зюсмайер по молба на вдовицата на Моцарт Констанца. Дълго време се счита, че цялата оригинална партитура е написана от Волфганг Амадеус – легенда, старателно поддържана от Констанца.

След като години по-късно е намерен оригиналният ръкопис на творбата, съпругата публично признава ролята на Зюсмайер за завършване на творбата. Въпреки това „Реквием“ остава най-емблематичното произведение за творчеството на Моцарт. 

Билети за двата празнични концерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, на каса „Часовника“ (пред х-л „България“, работи и в събота), както и в мрежата на Grabo и  Eventim.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки