Безалкохолната индустрия в България стартира поетапно въвеждане на прикрепени към бутилките капачки


Безалкохолната индустрия в България стартира поетапно въвеждане на прикрепени към бутилките капачки
Снимката е илюстративна
04 Април 2023, Вторник


Това е в изпълнение на Европейското законодателство

Автор: Десант

Едно от изискванията на Директива 2019/904 на ЕС относно намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда е от 3 юли 2024 г. пластмасовите капачки на всички съдове за напитки от пластмаса за еднократна употреба, с вместимост до 3 литра, да остават прикрепени към съдовете по време на употреба на продукта.

„Изпълнението на това изискване, от страна на производителите на безалкохолни напитки и бутилиращите вода компании у нас, е поредната стъпка, която трябва да направим“, сподели Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ).

Тя припомня, че още от началото на миналата година са отличени производители, които предлагат продуктите си с прикрепени към бутилката капачки. 

За PET пластмасовите бутилки за еднократна употреба Директивата на ЕС предвижда и изисквания за вложен материал от рециклирана пластмаса – поне 25% до 2025 г. и минимум 30% до 2030 г. Голяма част от производителите на безалкохолни напитки в България вече работят и по нейното реализиране.

Индустрията на производителите на безалкохолни напитки и бутилиращите компании за вода в България има визия за постигане на пълен кръгов модел на използваните от сектора опаковки. Тя е в изпълнение на Европейската директива за събиране на 90% от пластмасовите бутилки и влагане на най-малко 30% рециклирано съдържание в новите бутилки до 2030 г. в страните членки, както и в подкрепа на заявените намерения на българското правителство за оптимизиране на процеса чрез въвеждане на депозитна система.

„Приоритет на бранша е затварянето на кръга за всички PET опаковки в страната по модела „От бутилка в бутилка“, посредством оптимално събиране, рециклиране и употреба на рециклирания материал в производството на нови опаковки за напитки“, коментира още Жана Величкова.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки