УМБАЛ „Света Марина“ ще прави основен ремонт и реставрация на Музея на историята на медицината във Варна


УМБАЛ „Света Марина“ ще прави основен ремонт и реставрация на Музея на историята на медицината във Варна
03 Април 2023, Понеделник


Сградата, в която той се помещава, е построена през 1868 г. и е архитектурно-строителна недвижима културна ценност, но се нуждае от аварийно укрепване

Автор: Дина Харизанова

Варненската УМБАЛ „Света Марина“ обяви обществена поръчка за изготвяне на инвестиционни проекти и авторски надзор за основен ремонт и реставрация на Музея на историята на медицината в морския град. 

В него е подредена първата по рода си в страната музейна експозиция, проследяваща развитието на медицината като практика, изкуство и наука от древността до средата на миналия век.

Сградата, в която се помещава, е построена през 1868 г. Това е първата в страната обществена безплатна болница, която е дарена на варненци от богатия търговец Параскева Николау. 

В края на века тук се помещава основното Девическо училище на Варненската гръцка вероизповедна община. През 1910 г. пък е настанен изолатор на болни от холера, а през 1915 г. – туберкулозен диспансер. В края на 1918 г. е открита първата гинекологична амбулатория за лечебно-профилактична работа сред жените на Варна. На 11 февруари 1925 г. се открива бактериологична и противобясна станция. През 1927 г. д-р Владимир Смоленски основава първия градски родилен дом.

Музеят по история на медицината, който днес е под административното ръководство на варненската УМБАЛ „Св. Марина” е стопанин на имота от 1985 г. 

През 1975 г. е извършена реставрация на фасадата, дограмата е подновена с нова от иглолистна дървесина, променен интериор – врати, настилки, мазилки и облицовки по стени и тавани.



Обектът притежава статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност. Той попада в границите на археологическия резерват „Античен град Одесос – Варна“.

На 26 февруари 2021 г. за него има издадени Указания за аварийно-временно укрепване на основание на чл. 72, ал. 3 от Закона за културното наследство.



Общото техническо състояние на сградата е сравнително добро. Констатираните патологии са основно вследствие на продължителна експлоатация, проблеми с фундирането, метеорологични влияния и липса на редовна поддръжка.

Най-сериозен е проблемът с вертикални пукнатини по източната и западната фасади, които започват от корниза и продължават до основите. Те са индикация за сериозен конструктивен проблем с  фундирането.

Втори по важност е проблемът с отводняването на покрива и повърхностните води в двора. Голяма част от олуците и водосточните тръби са в лошо състояние. Главният корниз е обрушен в зоните около водосточните тръби. Наблюдават се каверни между фасадния зид и дворната настилка в местата на оттичане на водата от покрива. Течове се наблюдават и във вътрешността на сградата.

Наблюдават се участъци от каменната зидария с повърхностни нарушения и частична ерозия на камъка. В долната част на стените има поправки с циментов разтвор, които спомагат за  ерозоиционните процеси. 

По източната и южната фасади има монтирани видими външни климатични тела, които са  несъвместими с автентичния характер на недвижимата културна ценност и са в противоречие с основни ценностни характеристики на сградата. Металните решетки на част от прозорците по северната и западната фасада също са извън стиловата характеристика на обекта.

В близост до южната фасада се наблюдават остатъци от керемиди изпадали от покрива, което застрашава преминаващите посетители.



Предстоящият инвестиционен проект за основен ремонт и реставрация ще способства спирането на разрушителните процеси по сградата; за максималното доближаване на визията й до оригиналното ѝ обемнопространствено и художествено въздействие, предвид високата степен на ценностните ѝ
типологични характеристики; за преработване на интериора, така че да поместят удобно експозицията на музея в съответствие със съвременните изисквания за представяне на музейното съдържание.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 70 000 лв. без ДДС, а крайният срок за подаване на офертите е 19 април.   


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки