Средиземноморски циклон влошава времето на Балканите


Средиземноморски циклон влошава времето на Балканите
Снимката е илюстративна
03 Април 2023, Понеделник


От 3 април до 9 април ни очаква една студена седмица – с ниски минимални температури

Автор: Десант

От 3 април до 9 април ни очаква една студена седмица – с ниски минимални температури. Обстановка  на Балканите ще се влошава. Причината е преминаващ през  полуострова  средиземноморски циклон, гласи прогнозата на Meteo Balkans.

През първия ден от новата  седмица още до обяд от юг-югозапад ще започне ново увеличение на облачността. Ще започнат и валежи от дъжд. По-интензивни ще са  валежите в следобедните часове и през нощта срещу вторник над Западна и Централна България. Очаква се и  гръмотевична дейност. Вятърът през деня ще се ориентира от североизток и с него да нахлува студен въздух.

Температурите в страната слабо ще се понижат и ще са между 16°C и 18°С.


Карта: MeteoBalkans 

Времето в София

През първия ден от новата  седмица още до обяд от юг-югозапад ще започне ново увеличение на облачността. Ще започнат и валежи от дъжд, като  по-интензивни ще са  валежите в следобедните часове и през нощта срещу вторник. Ще духа слаб източен вятър. Минималните температури ще са между 2-3°С, а максималните – около 10°С.

Времето по планините

Още до обяд от юг-югозапад ще започне ново увеличение на облачността. И на много места в Рило-Родопския масив ще паднат значителни валежи от дъжд, като най-интензивни ще са явленията през нощта срещу вторник. Бъдете внимателни! Повишава се рискът от свлачища и локални наводнения в Рило-Родопския масив! Над 1500-1800 метра валежите ще са и от сняг. Вятърът ще е силен от североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 5°, на 2000 метра - около минус 2°.

Времето по Черноморието

Около обяд по южното ни Черноморие ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще превали дъжд.

Късно следобед ще започнат валежи от дъжд и над Източните райони. Ще духа умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 12°C и 15°C. Температурата на морската вода ще бъде около 8-9°C. Вълнението на морето ще бъде 1-3 бала.

Времето на Балканите

През първите дни на новата седмица средиземноморски циклон ще окаже влияние на времето на Балканския полуостров.

Очакваните валежи на 3 и 4 април ще повишат значително нивата на подпочвените води, което ще засили риска и от активизиране на свлачища и възможни наводнения в Централна Сърбия, Северна Гърция и района на Рило-Родопският масив. Очакваните количества валежи на места ще надминат 70-100л/кв.м. Валежи от сняг се очакват в Динарските планини и Сърбия.

Източник: meteobalkans.com 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки