Проверяват дали има завишени стойности на формалдехид в Казанлъшко


Проверяват дали има завишени стойности на формалдехид в Казанлъшко
Снимка: presstv.bg
30 Март 2023, Четвъртък


Тревожните данни са от сензора до яз. Копринка

Автор: Десант

След постъпил сигнал за завишени концентрации на формалдехид край село Копринка, РИОСВ – Стара Загора провежда подробен анализ на данните, за вида и калибровката на апаратурата, както и проверка на достоверността на цитираните резултати. Изпратени са запитвания до фирмата – доставчик и до Община Казанлък, в качеството й на собственик на апаратура.

За случая с токсичните нива на опасното съединение в атмосферния въздух в района на яз. „Копринка“ и село Голямо Дряново алармираха от Сдружение „България за Чиста розова долина“. 

Според старозагорската екоинспекция при четенето на данните от сензора до яз. Копринка прави впечатление, че драстично високите стойности са отчетени само в първите дни на визуализирания период, а именно 9 март, като най-високата стойност е регистрирана на 11-ти. Тези стойности, особено тази от 11 март значително се различават от стойностите регистрирани след 15 март, като разликата е между 29 119 микрограма/куб.м. и 65 микрограма/куб.м.

Към момента информацията сочи, че високите стойности от първите дни са регистрирани, преди апаратурата да бъде въведена в нормална експлоатация, се казва още в официалното съобщение на инспекцията. На това се дължи и драстичната разлика със стойностите от следващите дни.

РИОСВ- Стара Загора информират, че след изясняване на случая, ще представят резултатите публично и апелират всички да се отнасят отговорно към ситуацията и да се въздържат от научно и нормативно необосновани твърдения и всяване на паника сред населението.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки