Издадоха „Речник на старинния български говор от Босилеградския край“


Издадоха „Речник на старинния български говор от Босилеградския край“
22 Март 2023, Сряда


Авторката Христина Митева подготвя и книга с босилеградски легенди

Автор: Диана Славчева

„Западният говорим автентичен български говор, който се употребява и до днес от местното население, в който преобладавало „екането“ на думите, присъщ на Охридската книжовна школа, бил обявен за диалект и нарочно загърбван, махан от официална и кижовна употреба“.

Това пише Христина Митева в предговора към уникалния си труд „Речник на старинния български говор от Босилеградския край“. 

Изданието излезе от печат навръх Първа пролет и е събрало между страниците си стотици образци от автентичната лексика, характерна за тази част на някогашна България.   



Авторката Христина Митева е родена на 3 март 1947 г. в Търговище. Родителите й са бежанци от Босилеградско.

Тя е издала досега десетки книги с поезия, проза и ценни краеведски изследвания, сред които: „Легенди за Търговищкия край“, „Тузлукът в легенди“, „Песни, родени в Търговище“, „Капански легенди“, „Родопски легенди“, „Легенди и обичаи от Тракия“.

В момента Христина Митева работи върху написването на „Легенди за Босилеградския край“. Тя споделя, че за нея е много важно да се запазят за проучване от лингвистите не само думите, а самият говор и стил на изразяване, затова пише текста на специфичния босилеградски диалект.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки