Откриха експозиция на горското дело в България


Откриха експозиция на горското дело в България
Снимки: ИАГ
22 Март 2023, Сряда


Тя се намира в двора на Учебно-опитно горско стопанство в местността Юндола

Автор: Десант

Историята на българското лесовъдство има свой дом, който се намира в двора на Учебно-опитно горско стопанство – м. Юндола. Тук е събрана постоянна експозиция, която в Световния ден на гората беше представена за първи път пред лесовъди от страната.



„Преди няколко години, първият горски дом, построен в началото на миналия век, беше реновиран и преустроен. Благодарение на ентусиазма, желанието и усилията на горската колегия, днес имаме възможност да разгледаме цяла изложба на горското дело в България“, каза проф. д-р Иван Палигоров, председател на Съюза на лесовъдите при откриването на експозицията.

Духът на миналото носи кабинетът на лесничея, запазен в автентичния си вид от 1911 г. В него посетителите могат да видят писалището и пушката на лесничея, уникални карти на горски територии.



В музейните помещения са разположени експонати, свързани с историята и развитието на горското дело – униформи, инструменти, стара горска техника. Лесничейският дом пази документи от развитието на горското ведомство, лесовъдското образование и наука.



Откриването на горската експозиция беше предшествано от посещение на Европейската гора, създадена от европейски лесовъди през 2006 г.

„Доброто й състояние е символичен пример за приноса на българското лесовъдство в европейската лесовъдска история“, подчерта д-р инж. Ани Петракиева, вицепрезидент на Съюза на европейските лесовъди, в приветствието си по случай Международния ден на горите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки