Ще ремонтират емблематичната къща на Брънеков в Ямбол


Ще ремонтират емблематичната къща на Брънеков в Ямбол
Снимки: delnik.net
17 Март 2023, Петък


Повече от 70 години сградата е била необитаема и неподдържана, с което са настъпили значителни щети по външния й вид, застрашаващи безопасността на преминаващите покрай нея пешеходци

Автор: Десант

Община Ямбол обяви обществена поръчка за за извършване на авариен ремонт на Къщата на Брънеков, която е със статут на „архитектурно-строителен паметник на културата“, с предварителна категория „местно значение“.

Тя е строена в периода 1903-1912 г. и се състои от приземен (партерен) етаж за търговски обект и два жилищни етажа, свързани с вито дървено стълбище, както и малко подпокривно пространство, обособено в кула над входа за търговския обект в партера. 

Собственикът на къщата Петър Брънеков е адвокат, родом от Трявна, който се установява да живее в Ямбол. Участник е в Балканските войни. Загива в Първата световна война през 1916 г. 

Повече от 70 години сградата е била необитаема и неподдържана, с което са настъпили значителни щети по външния й вид, застрашаващи здравината и цялостта на конструкцията, създаващи предпоставки за самосрутване на сградата и нейното унищожаване, включително реална опасност за безопасността на преминаващите покрай нея пешеходци. 



Вследствие на изгнили и липсващи обшивки около комините и при уламите, както и липсващи части от улуците и водосточните тръби, както и прогнила и липсваща обшивка от ламарина по покрива на архитектурния елемент на кулата, понастоящем е нарушена цялостта на покривното покритие и дъсчената обшивка, както и на участък от дървената покривна конструкция (около комините, стрехата над балкона на фасада югозапад"), компрометирана със здравината на зидариите на комините.

Нарушената цялост на покривното покритие и компрометираните елементи на покривното отводняване са довели до оводняване, включително и замръзване на оводнени участъци по фасадите, вследствие на което понастоящем са причинени значителни щети по мазилките.

Констатирани са и значителни щети и по фасадата дограма, която е с изгнили дървени елементи. Има  участъци с липсващи стъкла и липсващи елементи за затваряне на вратите и прозорците.

Компрометирани са и дървените елементи по балконските парапети - олющена боя, счупени и изцяло липсващи участъци. При цокъла на сградата вследствие на пропаднали и липсващи плочи от прилежащата тротоарна настилка и прорасли храсти и дървета е разрушена част от мазилката, както и част от дограмата на приземния етаж, което води до проникване на дъждовни води в помещения от сградата и в основите.

Избраният изпълнител на обществената поръчка ще трябва да положи нова мазилка по цялата фасада, да монтира водосточни тръби, да ремонтира дограмата, външните стъпала и площадки, включително да извърши нужните действия по конструктивното им укрепване.

Прогнозната стойност на ремонтните дейности е 253 000 лв. без ДДС, а крайният срок за подаване на оферти е 27 март. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки