Бронзови амфора с изящна инкрустрация е експонатът на месец март на Националния археологически музей


Бронзови амфора с изящна инкрустрация е експонатът на месец март на Националния археологически музей
Снимки: НАИМ-БАН
14 Март 2023, Вторник


Съдът е открит заедно с цедилка, която приляга добре на устието му

Автор: Десант

Експонатът на месец март на Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ) е амфора и цедилка, открита в надгробна могила при търговищкото село Руец (Юруклер).

Предметът е изработен от бронз и е украсен с изящни сребърни инкрустации. Датиран е от втора таполовина на V в. пр.Хр.

Съдът има издаден навън и надолу устиен ръб, украсен с овоиден орнамент. Шията е висока, тялото – овоидно, с изявени рамене. Дръжките (две вертикални и една хоризонтална над устието), както и столчето, са лети, сложно профилирани и допълнително прикрепени към устието и тялото на съда.



Вертикалните дръжки са богато украсени с флорални мотиви в релеф от ластари с палмети и волути, в чийто център има пъпки от сребро. В долния им край са украсени с фронтално изображение във висок релеф на сирена с разперени криле. В горната част имат халки, за които е било окачено омеговидното превезло над устието.

Амфората е открита заедно с цедилка, която приляга добре на устието на съда. Тя е оформена като чашка с широка плитка периферия и вдлъбване в средата – дъното на дълбоката част има нагъсто разположени малки дупчици, които ограничават шестлистна розета, вписана в кръг.



Към периферията са били прикрепени две срещуположни дръжки, които не са запазени.

Експонатът може да бъде видян в зала Трезор на Националния археологически музей в София, който е най-големият в страната и със своите експозиции е един от най-важните центрове за популяризиране миналото на днешните български земи.

​НАИМ при БАН работи върху цялостното изследване на материалната и духовна култура на племената и народите, населявали днешните български земи от най-дълбока древност до ХVІІІ в. Той е националният център и координатор на всички теренни археологически проучвания на територията на България. 


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки