Чакали вилнеят из Родопите


Чакали вилнеят из Родопите
Снимката е илюстративна
09 Март 2023, Четвъртък


Загубите на местните животновъди след набезите на хищниците са сериозни

Автор: Десант

Чакалите се множат постоянно и не се страхуват от нищо, оплаква се пред 24rodopi.com 51-годишният Сабахтин Байрамали от родопското село Скална глава.

„От близката гора влизат направо в селото вечер, след 19 часа. Идват за агнета, но има изядени и кокошки“, разказва пред медията животновъдът.

Зачестилите случаи на нападения от чакали е от най-коментираните теми в населеното място. Загубите след набезите на хищниците са сериозни. Хората настояват за решение на проблема. Смятат, че трябва да се издават повече разрешителни за целогодишен лов.

Всъщност, за отстрел на хищник се полага дори премия, но въпреки отстреляните чакали, увеличената им популация прави тази мярка недостатъчна.

„Аз съм авджия, но не успях да поваля някой от хищниците, нападащи стадото ми. Много са хитри чакалите. Неусетно се появяват. И други ловци има в района, но резултат върху множенето на чакалите няма. Принуден съм цял ден да стоя прав с тоягата и да наблюдавам стадото. И това дава резултат – няма изчезнало агне от моето стадо“, споделя Байрамали.

До 2005 г. той е бил гурбетчия и е работил в Западна Европа. Решил да се завърне в родината, за да започне собствен бизнес. Заел се с това, от което разбира най-много.

„От дете се занимавам с животни. Баща ми беше горски и винаги в нашия дом се отглеждали животни. Може да са били малко на брой, но винаги е имало животни“, допълва родопчанинът.

Сайтът 24rodopi.com вече писа, че от набези на чакали се оплакват и животновъди от Ненково, Костино и други населени места в Кърджалийско. Двама местни ловци са отстреляли край Костино чакал, докато разкъсва новородено теле.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки