„Жените в обществото“ и „Жените в историята“ – две изложби на русенския музей обикалят страната


„Жените в обществото“ и „Жените в историята“ – две изложби на русенския музей обикалят страната
08 Март 2023, Сряда


Те гостуват в Сопот и Петрич по случай Осми март

Автор: Десант

Две изложби, посветени на жените, ще покаже Регионален исторически музей – Русе в музеи в страната по повод Осми март.

В Къща музей „Иван Вазов“ в Сопот е откри изложбата „Жените в обществото“, която проследява проявите на Модерното време и промените в живота на българските жени в последното столетие.

Експозицията включва 11 постера с фотоси и текстове и 13 уникални кукли, които представят различни умалени копия на автентични костюми от музейната колекция в Русе, свързани с модните тенденции в градското облекло – рокля „шантеклер“, бални и вечерни рокли, всекидневни дрехи, униформа на прислужница, облекло в стила „Български модерн“, абитуриентски рокли.

Множество текстове представят различните ментални модели, свързани с образа на жените, тяхното присъствие в обществения живот, еманципацията до съвременни проблеми на социума. Идеята на изложбата е да илюстрира прехода от традиционна към модерна представа за жената и пълноценното ѝ участие в обществените процеси.

В Историческия музей в Петрич пък е представена мобилната изложба „Жените в историята“. В експозицията са посочени вдъхновяващи примери на жени, отстояващи правото си на избор, визуализирани са образи и имена, довели до промяна в мисленето и нагласите на обществото по отношение на мястото и ролята на жените в съвременното общество.

Знанието за процесите на развитие и формиране на модерните концепции за жената и нейните лични и професионални достижения е важна част от паметта за миналото и е съществена елемент от местното културното наследство и неговата употреба.

Изложбата е съставена от 15 постера, оформени в две тематични направления – възникване, развитие и утвърждаване на идеята за еманципираната жена и примери от конкретни области на науката, културата и спорта, демонстриращи стремежите на нежния пол към успех. Експозиционните платна развиват темата за възникването на феминизма и неговите първи проявления в световен мащаб.

Във фокуса на изложбата попада зараждането и историята на женското движение в България като акцент е поставен върху някои от най-значимите организации, осъществявали дейност на територията на Русе като дружествата „Стопанка“ и „Добродетел“.

Особено внимание е обърнато на конгресите на Българския женски съюз, където акцент отново е върху избирателното право на жената, говори се за ролята на жените в първите масови протести срещу хлорните обгазявания в Русе през 80-те години на ХХ в., извеждат се на преден план имена и образи на родни и световни лидерки, чиято житейска кауза е промяна на стереотипите, свързани с жените. 

Експозицията представя и кратка хронология в световен мащаб на възможността дамите да упражняват правото си на глас по време на избори. Втората тематична линия в експозицията разказва за постиженията на жените в областта на медицината, литературата, сценичните изкуства и спорта. 

Автори на изложбата са Ренета Рошкева от Историческия музей и Цвета Ненова от Сдружение „Европейски пространства 21“.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки