В Националния политехнически музей показват над 100 yмaлeни автомобилни модели


В Националния политехнически музей показват над 100 yмaлeни автомобилни модели
Снимки: НПТМ
27 Февруари 2023, Понеделник


Акцент в колекцията на Билент Моллов е макет на двигател Austro Daimler AD6 200, подарен на българския цар Фердинанд

Автор: Десант

На 1 март от 17:00 ч. в Националния политехнически музей в София ще бъде открита любопитна изложба от над 100 yмaлeни автомобилни модели. Сбирката представя редки и ценни ретро и спортни возила, камиони, автовози, мотоциклети, лекотоварни ванове, селскостопанска и предвоенна техника, произведени от 12 световноизвестни автомобилни компании. Представените модели са в мащаб 1:43 и  1:18.

Атрактивната колекция принадлежи на Билент Моллов – технически специалист и бивш фотожурналист на свободна практика, със силен афинитет към филателията, фалеристиката и най-вече към автомобилните макети. Той започва да събира своята колекция в началото на 90-те години на ХХ в. по времето, когато работи в Чехия, Швеция и Германия.

В експозицията могат да се видят мащабни копия на: първия хибриден автомобил в света, предизвикал възхищение на изложението в Париж през 1900 г., на кабриолета, в който са се возили австрийския престолонаследник Франц Фердинанд и неговата съпруга Софи Хохенберг по време на покушението срещу тях през 1914 г., на автомобила на английската актриса и автомобилна състезателка Жаклин Евънс - единствената жена, взела участие в IV Pan-American Race през 1953 г. в Мексико и др. (Любопитно е, че върху последно-споменатия автомобил е изрисуван образът на Ева Перон – в знак на почит към аржентинската актриса и политик).

В сбирката на Билент Моллов са представени също и модели на спортни коли и други моторни превозни средства, участвали в най-известните и тежки автомобилни състезания на планетата. Сред тях са и две от колите, управлявани от българската състезателна легенда Илия Чубриков. Те са подарени на  собственика на колекцията – лично от пилота,  заедно със специално посвещение.

Акцент в изложбата е макет на двигател Austro Daimler AD6 200, подарен на българския цар Фердинанд, вероятно от едноименната компания, която след 1905 г., освен бензинови двигатели, проектира двигатели за дирижабли и други ранни въздушни транспортни средства, а след избухването на Първата световна война -  и  авиационни двигатели. Експонатът е собственост на музея.



Експозицията ще очарова не само на децата и запалените колекционери, но и всички, които се интересуват от развитието на превозните средства. Посетителите ще имат възможността да си направят снимки със специално изработена фоторамка с  приблизително реалните размери на известна марка автомобил.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки