За двадесети път на Витоша се проведе поход по стъпките на Шопския апостол


За двадесети път на Витоша се проведе поход по стъпките на Шопския апостол
Снимка: ПП „Витоша"
21 Февруари 2023, Вторник


По традиция той започва от Драгалевския манастир, където съратникът на Левски Никола Крушкин – Чолака е бил послушник, и завършва в родното му място с. Бистрица

Автор: Десант

Над 200 души се включиха тази събота, 18 февруари, в организирания за двадесета поредна година традиционен пешеходен поход, посветен Никола Крушкин – Чолака – сподвижник и съратник на великия Апостол на свободата Васил Левски.

По традиция той започва от Драгалевския манастир, където Чолака е бил послушник, и завършва в с. Бистрица, което е неговото родно място.

Никола Стефанов Крушкин (Чолака), наричан още „Шопският апостол“, е роден през 1836 г. в Бистрица. Рано останал сирак, той става послушник в Драгалевския манастир. Там, през 1862 г. Чолака среща Васил Левски. Събирайки дарове за манастира, Никола Чолака обикаля градове и села и разпалва родолюбивата искра в сърцата на хората. Има заслуга за създаването на много от революционните комитети в Софийска околия, както и за този в Бистрица. Самият Левски присъства на някои от заседанията на комитета.

Революционната и просветителската дейност на Чолака вървят заедно. В неговата книжарница на Софийския пазар „Куру чешме“ (на ъгъла на ул. „Алабин“ и бул. „Витоша“), наред с песнопойките се предлагат революционни брошури. Там редовно се провеждат заседанията на Софийския революционен комитет, укриват се членовете му, както и двама Ботеви четници, единият от които е братът на Левски, Петър Кунчев.

Главната улица в с. Бистрица носи неговото име, а признателните бистричани са му издигнали барелеф в центъра на селото.

В похода се включиха туристическо дружество „Погледец“ (с. Бистрица),  ТД „Рилски турист“ (Самоков),  екоклуб от Етрополе, „Еделвайс” София, клуб „Мургаш 77″ (София), дружествата от  Кюстендил и Кнежа, ученици от  ОУ „Христо Ботев” от с. Търнава и  192 СУ „Христо Ботев” от с. Бистрица.

На участниците в мероприятието бяха раздадени грамоти и юбилейни значки, а Дирекцията на Природен парк „Витоша“ осигури награди от богатата витошка библиотека – алманаха на Витоша, плакати за биоразнообразието на парка, магнити и др.

Преходът премина много емоционално, като накрая завърши с народни танци и веселба в м. Плажа над с. Бистрица.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки