Националният природонаучен музей при БАН организира работилница за палеоарт „Да нарисуваме маменчизавър“


Националният природонаучен музей при БАН организира работилница за палеоарт „Да нарисуваме маменчизавър“
15 Февруари 2023, Сряда


Съорганизатор на събитието е Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори

Автор: Десант

Националният природонаучен музей при БАН и Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори (ДАФНИ) организират на 25 и 26 февруари от 13:30 до 17:30 часа в зала Левентис в музея работилница за палеоарт на тема „Да нарисуваме маменчизавър“.

Максималният броя на участниците ще е 14 души, а водещ на артпроекта ще е палеонтологът и палеохудожник Владимир Николов.

Билети могат да с закупят онлайн в платформата URBO или на касата на музея в деня на събитието. Те са с цена 40 лв. Всеки участник може да избере да посети само един от двата или и двата дни.

Завроподите са най-големите животни живели на сушата. Специфичната форма на тялото им, характеризираща се с невероятно дълги шия и опашка, ги прави не само едни от най-разпознаваемите динозаври, но и труден обект за рисуване.

Как да ги вместим в рамките на листа и да изградим добра художествена композиция. Когато към това добавим и фините детайли на завроподната анатомия - знаете ли къде се разполагат ноздрите им или пък колко нокътя има всеки от предните им крайници, както и все още съществуващите митове около биологията им (тези динозаври не са живели в блата и езера), реконструирането на древните гиганти може да се окаже трудна задача за всеки палеоартист.

Именно справянето с това предизвикателство ще бъде фокус на работилницата в НПМ–БАН, а обект на художествените усилия ще бъде маменчизавърът.



Маменчизаврите, които са обитавали територията на днешен Китай през юрския период, са не само сред първите наистина гигантски завроподи, но и едни от най-дългошиестите – вратът на най-едрите от тях е достигал около 10-12 метра, т.е. почти половината от цялата дължина на тялото!

За участие в работилницата по палеоарт не се изисква професионален художествен опит, а само любопитство, желание за творческа работа и готовност да се потопим в света на динозаврите. Всеки участник ще получи ръководство изготвено от лектора, което съдържа основната информация необходима за изготвяне на научно обоснована реконструкция на маменчизавър (и на завроподни динозаври като цяло) и което си остава за него или за нея след приключване на събитието.

Нивото на техническа трудност на заданието прави работилницата за палеоилюстрация неподходяща за твърде млади участници, поради което препоръчителната минимална възраст за участие е 10-12 години.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки