Три важни структури на държавната администрация обсъждат протести с искания за по-високи възнаграждения


Три важни структури на държавната администрация обсъждат протести с искания за по-високи възнаграждения
Снимки: Авторът
15 Февруари 2023, Сряда


Това са Комисията за защита на потребителите, Националният статистически институт и Комисията по досиетата

Автор: Дина Харизанова

Три важни структури на държавната администрация – Комисията за защита на потребителите, Националният статистически институт и Комисията по досиетата, обсъждат предприемането на ефективни протестни действия с искания за по-високи възнаграждения. Това заявиха в Бургас синдикалисти от Конфедерацията на труда „Подкрепа“.

По думите на Кремена Атанасова, председател на Синдиката на адмнинистративните служители
През последните няколко години - заради липсата на бюджед, пандемията и войната в Украйна, проблемите се задълбочават. Наредбата за служителите в държавната администрация не се спазва от 2020 г. насам. 

Преди 11 години пък реформите на тогавашния министър Симеон Дянков, лишиха тези хора от ключови трудови права.



Проучване, проведено сред работещи в държавните институции, показва, че те са недоволни не само от ниските заплати, но и от условията на труд, както и от лишаването им от правото да сключват колективен трудов договор и да им се начислява допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионална квалификация (т.нар. клас „прослужено време“). Хората от администрацията са категорични, че съществуващата нормативна уредба е пагубна за тях и настояват за спешни промени в законодателството.

От синдикатите изтъкват, че в обществото се тиражират едни добри заплати на държавните служители, но това са усреднени данни и много от хората в тази сфера взимат по 800-900 лева. Политиците се хвалят, че са дали увеличения, но те се отнасят за съвсем малка част от всички близо 140 хиляди работещи в администрацията. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки