Досега е разрешена употребата в храни на брашнен червей, щурци и малък мрачник


Досега е разрешена употребата в храни на брашнен червей, щурци и малък мрачник
Снимката е илюстративна
13 Февруари 2023, Понеделник


Всеки производител ще е длъжен да обяви насекомото, което е вложено в даден продукт, заявяват от БАБХ

Автор: Десант

Всеки производител ще е длъжен да обяви насекомото, което е вложено в дадения продукт, като изписва неговото латинско наименование, наименованието на български и вида, в който присъства, и задължително е да бъде обявен като алерген, така че потребителите, които имат проблеми, да бъдат запознати.

Това заяви д-р Иван Генчев, директор на Дирекция „Контрол на фуражите и страничните животински продукти“ в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в новата рубрика на Сдружението „За достъпна и качествена храна“.

Причината е новата европейска директива, според която могат да бъдат употребявани и други животински видове в хранителните продукти. Тази директива разбуни духовете, както в социалните мрежи, така и в медиите.

Д-р Генчев уточни, че директивата е от 2015 г. и обхваща всички храни, които не са традиционни за консумация от гражданите до този момент.

„Преди 3 години започна усилено да се говори за употребата на инсектициди и по-специално за брашнения червей, който е ларва на брашнения бръмбар. Проведени са серия от изследвания, които доказват безопасността на този вид инсектицид и вече може да се класифицира като „нова храна“, допълва още д-р Генчев.

В директивата се упоменава в кои храни може да присъства този животински продукт, в какви количества и в какъв вид ( изсушени, на прах или замразени). До момента в употреба може да бъдат включени само брашненият червей, домашният щурец, прелетен щурец, малък мрачник.

Д-р Генчев успокоява потребителите, че други видове, докато не бъдат изследвани и одобрени, няма да бъдат влагани в никакви храни и ако някой си позволи да употребява насекоми извън списъка в директивата, ще бъде подлаган на сериозни санкции от страна на Агенцията по безопасност на храните.

От БАБХ обещаха да оказват пълен контрол на фермите, в които се отглеждат насекомите, и да се следи пътят на инсектицидите от фермата до трапезата.

Изсушавайки се, насекомите минават висока термична преработка и това обеззаразяване гарантира безопасност на крайния продукт, категоричен е д-р Генчев.

Досега няма сигнали за употреба на инсектициди в българските продукти или ако има такива, все още не са достъпни до голяма част от потребителите. В другите държави от ЕС може да има по-голямо разпространение, но няма сигнали за обществено недоволство, уточнява той.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки