Реставрират моста на Кольо Фичето край Бяла


Реставрират моста на Кольо Фичето край Бяла
25 Януари 2023, Сряда


Съоръжението ще бъде възстановено така, както е изглеждало през 20-те години на ХХ век

Автор: Десант

Започна реставрацията на моста на Кольо Фичето край Бяла. Каменният мост е построен преди над 150 години, а последният му ремонт е отпреди 100 години, когато при наводнение са отнесени част от колоните му, предава БНТ.

По думите на беленския кмет Димитър Славов, съоръжението е в трагично състояние в момента.

„Заради проекта са направени всички необходими проучвания и съгласувания и вече сме в етап на строеж. Утре геолози ще изследват почвата, а през следващата седмица очакваме сложни машини за укрепване и реставриране на моста“ - уточнява градоначалникът.

Ремонтът се финансира по европейска програма.

Освен укрепване на съоръжението и изграждане на туристически център, който да информира посетителите на архитектурната забележителност, мостът ще бъде възстановен в цялостния му мащаб - така, както е изглеждал преди ремонта през 20-те години на ХХ век.

Скулптурата на майстор Кольо Фичето ще бъде преместена на видно място и добре осветена.

Очаква се ремонтът да продължи около година.

Мостът на Колю Фичето над река Янтра или Беленският мост, както още е известен, се намира на 1 км от град Бяла, община Бяла, област Русе. Отстои на 55 км югозападно от областния град Русе и приблизително на 259 км североизточно от столицата София.

Построен от гениалния майстор Колю Фичето, мостът се смята за постижение на българското възрожденско инженерно-строително и архитектурно изкуство.

Той е дълъг 276 м и е широк 9 м. Неговите 14 свода с отвор 12 м са украсени с релефни изображения на животни. Поддържат го 13 опори с водорези и облекчаващи ниши, както и два брегови устоя. Мостът е направен от издялан камък от местен варовик и варов хоросан.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки