Троянската луканка вече е с европейска защита


Троянската луканка вече е с европейска защита
Снимката е илюстративна
18 Януари 2023, Сряда


Традиционният начин на производство, изразен в процеса на сушене и опушване, е направил този вид продукт уникален за нашата страна. Вижте какви съставки се използват за направата му

Автор: Десант

Европейската комисия одобри вписването на наименованието „Троянска луканка“ в регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ), предаде пресслужбата на институцията. Името на продукт, който е регистриран като ХТСХ, го защитава от фалшифициране и злоупотреба.

„Луканка Троянска/Троянска луканка“ се произвежда по традиционна технология и е свързана с историята и идентичността на българския народ. Тя е част от многообразния асортимент сурово-сушени и сурово-пушени месни продукти, произвеждани десетилетия наред в България.

Традиционният начин на производство, изразен в процеса на сушене и опушване, е направил този вид продукт уникален за нашата страна.

Занаятчийският начин на производството на троянска луканка е практикуван през XIX и началото на XX век. По традиция се е осъществявал сезонно в естествени сушилни в балканските региони с подходящи климатични условия, какъвто е Троян, откъдето идва и названието й.

Нейното производство датира от средата на XIX век, а първи започва да я произвежда троянецът Илия Таслаков (1846—1942 г.). Той е един от първите производители на луканка в страната. През 1883 г. внася в България първите машини за мелене на месо.

По-късно, според „Международния търговско-индустриален алманах“, издаден през 1909 г., в България официално са били регистрирани 58 производители на пастърма и суджуци и 56 производители на луканки, сред които и „Луканка Троянска / Троянска луканка“. 

Съставът и качествените изисквания на „Луканка Троянска / Троянска луканка“ за първи път официално са стандартизирани през 1958 г. в Български държавен стандарт „БДС 2589-58 Луканки“. Утвърдени са основните правила и норми за технологичния процес, осигуряващи този висококачествен продукт.

Производството на „Троянска луканка“ е свързано с традиционния начин на производство, по време на който микробиологичните, физико-химичните и биохимичните процеси, протичащи в месните суровини, формират стабилен цвят, добра структура, приятен аромат и вкус на готовия продукт.

Особена роля за качеството на продукта има процесът на микробиологично зреене, което започва при подсушаването на луканката и протича през целия производствен цикъл и особено в началните етапи на сушенето.

Всички тези процеси (микробиологични, биохимични и физични), протичащи по време на зреенето, са основните, които формират специфичните органолептични качества, т.е. този букет от вкусово-ароматните качества и консистенция на „Луканка Троянска / Троянска луканка“.

Специфичният вкус и аромат се дължат също така в известна степен и на процеса „студено опушване“.

Поради популярността на продукта „Луканка Троянска/Троянска луканка“ наименованието се е разпространило масово във всички региони на страната и впоследствие производството се е осъществявало индустриално, като се е спазвала рецептурата и технологията, а сушенето се е извършвало в климатични сушилни, които дават възможност производството да е целогодишно и да не зависи от сезоните и регионите.

Така луканката е придобила гражданственост с наименованието „Луканка Троянска / Троянска луканка“, без географският регион да влияе върху качеството и характеристиките на продукта.

За производството на „Луканка Троянска / Троянска луканка“ се използват следните суровини и спомагателни материали: месо за 100 кг суровина (пълнежна маса): говеждо/биволско месо (охладено или замразено) с мазнини до 15 %: 60 кг; свинско месо (охладено или замразено) с мазнини до 10 %: 20 кг; и свинско месо (охладено или замразено) с мазнини до 50 %: 20 кг.

Говеждото/биволското месо, както и свинското, са от целия труп, без филето и бонфилето, т.е. едносортно месо.

Използваните за 200 кг месо подправки са: черен/бял пипер натурален: 300 г; захар: 300 г., както и 
сол: 2,3 кг; калиев нитрат (E 252): 100 г, или натриев нитрат (Е 251): 85 г; антиоксидант – аскорбинова киселина (Е 300): 50 г.

Допуска се влагането и на стартерни култури (закваски), в количество от 20 до 50 г на 100 кг пълнежна маса.

Тези култури представляват оптимизирани комбинации между отделни селекционирани щамове бактерии от род Lactobacillus, Micrococcus, апатогенни коагулазо-отрицателни щамове Staphylococcus и Pediococcus, които са в различни съотношения.

Закваските влияят върху процесите на зреене и сушене, като участват в киселинообразуването, формирането на цвета, вкуса и аромата. Също така потискат развитието на нежеланата микрофлора.

Обвивките са: естествени (осолени дебели говежди черва/говежди чоз, слепи овчи черва) или изкуствени с диаметър (φ) 50–80 mm.

Заявлението за вписване на колбаса бе внесено в аграрното министерство от Сдружение „Традиционни сурово сушени месни продукти“. Организацията, в която членуват около 20 месопреработвателни фирми, вече извоюва европейска защита за Кайсерован врат „Тракия“, Филе „Елена“, Луканка „Панагюрска“, Роле „Трапезица“ и „Пастърма говежда“. Тези колбаси също бяха вписани като храни с традиционно-специфичен характер, което е гаранция за качество пред европейските потребители. 

Документите за получаването на европейска защита на продукта бяха внесени в началото на 2020 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки