Валидираха пощенска марка за Ботев


Валидираха пощенска марка за Ботев
Снимка: Министерство на транспорта
05 Януари 2023, Четвъртък


Художник на пощенско-филателното издание е Емилио Бората

Автор: Десант

Сто седемдесет и пет годишнината от рождението на Христо Ботев е повод да преосмислим още веднъж неговата героична кауза, вълнуваща поезия и ярка публицистика. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски по време на валидиране на пощенска марка, посветена на националния герой.

Печатът за пускането в употреба бе поставен и от заместник-председателя на Народното събрание Никола Минчев, заместник-министъра на културата Пламен Славов, председателя на Общонародна фондация "Христо Ботйов" Боян Ботйов и директора на „Български пощи“ ЕАД Филип Алексиев.

Христо Ботев е първият български революционер, който се появява на пощенска марка, припомни заместник-министър Папукчийски. През 1926 г. е отбелязана 50-годишнината от смъртта на поета и революционер, чрез пускането в употреба на серия от три пощенски марки.

През годините образът на Ботев е художествено интерпретиран от едни от най-видните български художници. Издадени са над 20 пощенски марки и пощенско-филателни продукти.

Художник на пощенско-филателното издание, което бе валидирано днес, е Емилио Бората. Той е пресъздал паметника на Ботев във Враца и е добавил своя творческа интерпретация на символа на българската сила и борбеност – лъвът.

Министерството на транспорта и съобщенията предостави временно на Народното събрание поредица от марки, посветени на Ботев от последните десетилетия. Те ще бъдат изложени в кулоарите на парламента за седмица.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки