Строили храма в село Воден с рядък синьо-зелен камък, докаран от Лозенград за една нощ с каруци


Строили храма в село Воден с рядък синьо-зелен камък, докаран от Лозенград за една нощ с каруци
Снимки Авторът
01 Септември 2022, Четвъртък


Търсят се родолюбиви българи за спасението на уникалната църква, която днес се руши

Автор: Севдалина Пенева

Боляровското село Воден с основание се гордее със своята църква, паметник на културата с местно значение. Храм „Свети Георги“ е уникален със синьо-зелените си колони, с които са подчертани високите зидове.



Камъните за тях са докарани с каруци за една нощ от Лозенград преди повече от 120 години. Трябвало да се действа бързо, защото турците в района искали да попречат на строежа.

В начинанието се включили всички мъже в селото – от момчета до старци.

Историята ни разказва кметският наместник Стоянка Чакърова, която държи ключовете за красивата църква от съображения за сигурност. Дълги години храмът е бил покрит с бръшлян, който е предизвикал пукнатини по стените. Най-тревожно е състоянието на покрива, който неумолимо се руши.

„Това всъщност е втората църква, която е изградена. Първата е била много по-малка по размери, дървена и е построена през 1841 г. По-късно, по време на Руско-турската война, отстъпващите турци я опожаряват. След Освобождението местни воденци и дарители събират средства и започват изграждане на този много по-голям по размери храм“, разказва Стоянка Чакърова.



От първия градеж на храма е останала само каменната ограда, която на места също пропада. Сегашната сграда на църквата е осветена през 1902 г. За да остане тя за бъдещите поколения, трябва спешно да бъде ремонтирана. 

„Открихме набирателна сметка и мисля, че вече около 15 хиляди лева сме събрали като дарения. В това число лично аз съм се включил още преди една година с лични дарения. Дал съм 200 лева. Търсим спонсори и родолюбиви българи, които да помогнат, защото общината пряко не може да финансира и да отделя средства за такъв род обекти“, казва кметът на община Болярово Христо Христов.

По предварителни разчети укрепването на покрива ще струва поне 100 000 лева, затова общината търси възможности и за усвояване на европейски средства. Дотогава всяка стотинка, влязла по дарителската сметка, е безценна.



***
Храм „Свети Георги“ във Воден пази документи, регистри и църковна литература от първите години на миналия век, които се съхраняват в кметството. В тях е описано, че майстор Цаньо Ганчев от с. Генчовци построил храма „по свой терк“, а иконостасът, иконите, всички изображения и украшения са изработени от иконописците Цаню Стойчев и Димитър и Георги Миневи от Трявна.

За всеки, който желае да помогне финансово, има разкрита банкова сметка:
Община Болярово
BG04UBBS88888433498000
Код за дарение 445100
ОББ Елхово


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки