Бенедиктинки от католическия манастир в шуменското село Царев брод гледат билки и правят целебен мехлем


Бенедиктинки от католическия манастир в шуменското село Царев брод гледат билки и правят целебен мехлем
Снимки: Авторът и архивни кадри
11 Август 2022, Четвъртък


Църквата в светата обител е изградена през 1910 г. за най-голямата германска колония в България, която се е намирала тук

Автор: Диана Славчева

„Мехлем, мехлем?!“ - въпросително ме посреща с широка усмивка и неприкрит акцент забулена в сиви монашески одежди миловидна жена с леко монголоидни черти. Тръгвайки за другаде, бях объркала пътя и се озовах в шуменското село Царев брод. По пътя видях табела за манастир и тъй и тъй бях попаднала тук, реших да го посетя. Оказа се, че той е на бенедиктинския католически орден.

Но какъв беше този мехлем?! Поинтересувах се, а монахинята се оказа, че на български знае само тази дума, та минахме на английски, че да се разберем. Обясни ми, че правят мазилото в манастира и след малко ми донесе брошура на моя майчин език. Така разбрах, че той е от невен и помага при кожни проблеми, синузит, хемороиди, псориазис и цял поменик от още други заболявания. 



Суровината сестрите отглеждат в собствената си градина. Разбира се, закупих си един мехлем. Все ще потрябва.

В момента течеше усилен ремонт на светата обител.



Пожелах да разгледам църквата - не бях влизала в бенедиктински храм. Както обасни монахинята - при тях икони няма както, основен акцент в интериора са статуите на Дева Мария, Исус и други светци.



В храма е чисто, спретнато и светло. 



А над входа му е закачен портрет на епископ Евгений Босилков. Бенедиктинката ми обяснява, че това е първият български мъченик за тяхната вяра. 



В момента в манастира, съществуващ от 1910 г., има седем бенедиктинки - пет от Южна Корея, и две българки от Раковски.

По турско селото се е наричало Енидже. В началото на ХХ век в него пристига на отец Франц Крингс, пасионист от Рейнската област. С идеята да направи църква на немската католическа общност у нас, той закупува земя и след десет години храмът „Скръбна Божия майка“ вече е осветен. Няколко години по-късно той прераства в католически бенедиктински манастир „Пресвето сърце Исусово“.



По това време Енидже е приютило най-голямата немска колония в България. В края на XIX в. цар Фердинанд I кани в България немски заселници от Бесарабия, Унгарски и Румънски Банат, за да обработват плодородните земи, освободени от турците.

Тук намират свой дом около 300 души от 50 семейства, като п„броят им после се разраства до 450 човека, а семействастават 74. Те започват да развиват усилено земеделие и скотовъдство, вдигат къщи, чувстват се като у дома си.

В началото на 40-те години на миналия век обаче Хитлер призовава етническите германци, заселили се в Югоизточна Европа: „Heim ins Reich“ (Назад в родината, в Райха). И така, след по-малко от половин век тези „нови“ царибродци напускат селото. 



Саксонските скаути посетили населеното място през 30-те години на XX в., пишат в пътеписа си: „Ендже сигурно е едно от най-особените села в цяла България. Освен 50-те немски семейства там живеят и българи, татари, турци, руснаци, унгарци, албанци и арменци. Ендже вероятно може да се нарича „международно“ село. И въпреки това многообразие на расите селската общност е мирна.“

Бенедиктинците са известни с това, че ревностно се отдават на молитви, интелектуални занятия, религиозно изкуство и мисионерска работа. Така в Царибродския манастир бенедиктинките редовно организират лагери за деца, учебни програми и други инициативи. Дори и по време на моето посещение група малчугани тичаха из двора. 

Пък ако ви се отвори път към Шумен, непременно се отбийте само на 10 километра североизточно от там, в Царев брод - иначе по-известно с психиатричната си клиника. Апропо, в селото има и православен храм „Свети Димитър“. Самото то е красиво и спретнато, заобиколено от плодородните поля на географската област Овче поле, ширнала се в източната част на Дунавската хълмиста равнина. Няма да съжалявате.




В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки