Американски учени: Преболедуването осигурява стабилна защита, но срещу „делта“ вариантът


Американски учени: Преболедуването осигурява стабилна защита, но срещу „делта“ вариантът
Снимката е илюстративна
20 Януари 2022, Четвъртък


Това обаче не се отнася за „омикрон“

Автор: Десант

Преболедуването от COVID-19 е осигурило по-добра защита от ваксината при масовото разпространение на варианта Делта в САЩ, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като цитираха американско проучване.

Това дава основание да се смята, че естествено придобитият имунитет е по-силен от този в резултат само на ваксинация срещу тази разновидност на новия коронавирус. Изводът е на здравни експерти от щатите Калифорния и Ню Йорк, където е направено проучването. Общото им население представлява 18 процента от това на САЩ.

Данните са от периода между май и ноември миналата година, когато вариантът Делта беше доминиращ в страната. Авторите изрично подчертават, че проучването е направено преди да бъде одобрено поставянето на бустерна доза от ваксина срещу COVID-19.

Защитата срещу Делта е била най-висока при хора, които са преболедували и ваксинирани, а най-ниска - при тези, които нито са се заразявали с COVID-19, нито са с поставен препарат, сочат данните от проучването.

Въпреки това ваксинацията остава най-сигурната стратегия срещу COVID-19, сочи докладът, публикуван от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ.

„Доказателства в този доклад не променят препоръките за ваксинация", заяви д-р Бен Силк от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ и един от авторите на документа.

„Преболедуването на COVID-19 със симптоми създава известен имунитет..., но все пак е много по-безопасно да получите защита след ваксинация, а не след инфектиране", е мнението на имунолога Джон Уери от университета на Пенсилвания.

Експертите отбелязват, че данните от проучването може да са повлияни от множество фактори, сред които възможно намаляване на ефективността на ваксината с течение на времето при много хора, спазването на противоепидемичните мерки и други. Освен това тези, които категорично отказват да се ваксинират, е малко вероятно да бъдат тествани и проучването включва само лабораторно потвърдени случаи, добавя имунологът Уери.

Резултатите от изследването не се отнасят за варианта Омикрон на новия коронавирус, с който в момента са заразени 99,5% от инфектираните в САЩ.

По повод разпространението на този щам у нас, в интервю за „Марица“ проф. Тодор Кантарджиев коментира, че при преболедувалите се наблюдава интересна статистиката – 5 пъти е по-голяма вероятността да се заразиш с омикрон, ако си прекарал делта, отколкото да се заразиш с делта, ако си минал през алфа. 

„За съжаление при Омикрон има пет пъти по-голяма вероятност да го прекараш втори път. Който е боледувал преди повече от 4-5 месеца – нека се ваксинира. Притеснява ме и това, че не знаем при Омикрон какво се случва с т. нар. „късен COVID”. Не е ясно и колко ще трае имунитетът след този вариант на коронавируса... Затова и препоръчвам бустер, особено ако си боледувал отдавна“ – категоричен е той. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки