Бургаски пенсионерски клуб с колекция от стари църковни издания


Бургаски пенсионерски клуб с колекция от стари църковни издания
Снимки: Авторът
16 Декември 2021, Четвъртък


Те са дарени на организацията при Пристанище Бургас от наследниците на видния тракийски деец д-р Георги Попкиров

Автор: Диана Славчева

Пенсионерският клуб при Пристанище Бургас е организирал много тържества, посветени на живота и делото изтъкнатия тракийски деец д-р Георги Попкиров. Преди смъртта си неговата внучка Мила Чуклева заръчва това, което е запазено от дядо й, да бъде предадено на председателя на клуба Стоя Янчева.

Част от архива на някогашния председател на бургаското дружество „Тракия“ тя дарява на музея в морския град. Притежание на пенсионерския клуб остават няколко стари църковни издания.

В колекцията може да се видят книги, посветени на българската църква. Статия в един от броевете на списание „Християнка“ пък разказва за началото на църковната поезия в България. Най-старото издание в ценната сбирка е от 1885 г. и представлява учебник по история на християнската православна църква.



Стоя Янчева и членовете на пенсионерския клуб при Пристанище Бургас са категорични, че дните преди Рождественските празници са подходящо време да разгърнем тези книжки и да си припомним християнските ценности и богатото духовно минало на нашите предци.


В категории: Новини , История , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки