Проф. Витанов: Трудни дни за здравната система до Нова година


Проф. Витанов: Трудни дни за здравната система до Нова година
Снимката е илюстративна
29 Ноември 2021, Понеделник


Обхватът от заразата от коронавирус се свива, но много бавно, изтъква математикът

Автор: Десант

„Много бавно се свива обхватът на заразата. Което е добре, че се свива, но не е добре, че е много бавно. Здравната система няма да може да се разтовари достатъчно до края на годината. Трудните времена за хората на първа линия и поддържащите ги няма да свършат“ - това коментира проф. Николай Витанов във фейсбук страницата си, отчитайки базовото репродуктивно число, което днес е 0.999 - все още е под критичната стойност от 1. 

Иначе смъртността за ноември 2021 т. досега е с 60,2% по-висока от смъртността за ноември миналата година.

Що се отнася до омикрон варианта на вируса, математикът смята, имайки предвид индикаторите, че още го няма в България или ако го има, е дълбоко скрит под доминацията на делта варианта. Тъй като на щама са нужни поне три седмици, за да стане доминантен, проф. Витанов е на мнение, че ако до Никулден не се появи в страната ни, то „няма да ни развали празниците“ и ще се занимаваме с него догодина. 

„Както виждате, засега нещата са добре, благоприятният сценарий е устойчив. Но виждате и какво става из Европа. Затова - профилактично -  вършете си работата, живейте си живота, но се пазете. Спазвайте три шарана дистанция (ако сте забравили колко е дълъг един хубав шаран, Никулден иде, погледнете в магазина) стойте далеч от места на масови събирания“ - обобщава математикът от бившия Национален оперативен щаб.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки