Експерти отговарят защо се е запалил автобусът на автомагистрала "Струма"


Експерти отговарят защо се е запалил автобусът на автомагистрала "Струма"
25 Ноември 2021, Четвъртък


Ние показахме, че маркировка липсва, но не смятаме, че това е основната причина за инцидента, няма и достатъчно добро осветление в района. Подозираме, че са се превозвали опасни материали в автобуса, е едно от мненията за жестоката трагедия, отнела живота на 45 души

Автор: Десант

Катастрофата на магистрала „Струма“, при която загинаха 45 души, е настъпила заради дезориентация на шофьора, а тя е заради състоянието на инфраструктурата. Автобусът се е запалил и е имало толкова много жертви, защото никой не си е свършил работата и са допуснати нощни преходи с деца, както и да се превозват опасни материали. Това каза пред БНТ Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики.



По думите ѝ за толкова загинали хора причината не е в пътнотранспортното произшествие, а в това, че автобусът е избухнал в пламъци.

"Ние показахме, че маркировка липсва, но не смятаме, че това е основната причина за инцидента, няма и достатъчно добро осветление в района. Подозираме, че са се превозвали опасни материали в автобуса, дезинфектанти", допълни тя.

Колегата й Красимир Георгиев изтъкна, че състоянието на пътната маркировка е меко казано недобро.

"Това е важно, когато се пътува в тъмните части на деня. Най-вероятно произшествието е започнало със загуба на ориентация на водача. В багажното отделение е имало вещества, които не са разрешени за транспортиране с пътнически автобус", добави той.

„Отстранени са двама митнически служители в Северна Македония, а за България нещо такова да сте чули?“, попита експертът по пътна безопасност.

„Ние отричаме да имаме каквато и да било вина – пътят е перфектен, всички си вършат работата. Оттук никой не може да мине, но камионите от каменната кариера продължават да си вървят. В България за едни има закон, а за други – не“, коментира пък Русинова.

„Според закона шофьорът носи отговорност за товара и за пътниците. Може да се предположи, че в багажните отделения е имало вещества, които не са разрешени за транспортиране с пътнически автобуси“, заяви Георгиев.

„Очакваме вината отново да бъде хвърлена не там където трябва, или да се окаже, че от нашата републиканска пътна мрежа по-добра няма, но искам да задам един въпрос – този македонски автобус с толкова нередности дали ще бъде допуснат в Германия и дали там не би спрян още на втория километър, докато не се вкара в ред“, добави той.

„В момента, в който е станала трагедията, останалите три автобуса по най-бързия начин са се насочили към границата, за да напуснат България. Защо? Ако имахме държава, те щяха да бъдат задържани, а багажните им отделения – претърсени. Най-вероятно и четирите автобуса са пътували до Турция с една цел. Липсва държава, липсва контрол, а по контролни институции няма кой да ни бие в Европа“, коментира Красимир Георгиев.

„Предстои зима, ще падат мъгли и водачите няма по какво да се ориентират. Любезно молим държавата да направи нещо, за да се подобрят условията в този участък“, добави той.

„Мантинелата тип "рибена опашка" е отречена. В такива участъци се слагат така наречените буфери или терминали. Рибената опашка буквално като нож влиза в превозното средство. Отделно тази отбивка се намира в крива, защо не е добре сигнализирана. Настояваме да се търси причината защо толкова лесно се е възпламенил автобусът, нямал ли е противопожарна система, трябва да се вземат мерки в този участък“, каза още Русинова.

Експертът инж. Владимир Жиянски пък коментира в „Тази сутрин“ по бТВ, че ако имаше осветление на магистрала „Струма“, подобна трагедия нямаше да се случи.

По думите му отсечката е изпълнена съгласно нормативната база.

"Същият наклон го има на „Витиня“, същият го има и по магистралата в Гърция към Игуменица. Завоите са с голям радиус и това позволява висока скорост. Ако се спусне човек по инерция от върха надолу, в най-ниската част скоростта отива към 140 км", заяви инж. Жиянски.

Според него наклонът е допустим.

По думите на инж. Жиянски тук трябва да се намесят и икономическите съображения, когато е проектирана магистралата: „Представете си, че трябва да бъде нулев наклонът, какво трябва да правим – тунел ли? Ние, както сме бързи по строителството на тунели, ще го правим 30 години. Трасето трябва да следва пътя и там, където може се правят изкопи, насипи, търси се оптималният вариант”, коментира той.



„За съжаление, през нощта при условията, при които е пътувал автобусът - мокра настилка, недостатъчно почистена хоризонтална маркировка, тъмният асфалтобетон поема светлината, няма съответни знаци, тоест, имаме нарушаване на комфорта, който би трябвало да създаде магистралата дори през нощно време. И оттук отиваме към основната причина за произшествието – това е липса на информация. Ако е имало осветления, някакви си жалки 10 лампи, това никога при никакви обстоятелства не би се случило”, заяви експертът.

За шофьор, който минава за първи път през отсечката, проблем биха били насрещните светлини, допълни инж. Жиянски.

„Получава се заслепяване, там има отбивка, която не е сигнализирана нито с хоризонтална, нито с вертикална маркировка, получава се алтернативно трасе. Шофьорът се е заблудил, като се е усетил, реагира правилно, но за съжаление, там е направена и една еластична ограда, която виждате каква беля е направила”, каза още той.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
АнтиРумънеца
25.11.2021 15:13:26
0
0
Peste un MILION de basarabeni au depus cereri de REDOBANDIRE a cetateniei ROMANE in ultimii 11 ani

https://rgnpress.ro/2021/11/25/peste-un-milion-de-basarabeni-au-depus-cereri-de-redobandire-a-cetateniei-romane-in-ultimii-11-ani/

= Над 1 милион "бесарабци" са вложили писмени искания (заявки) за "ПРЕ-придобиване" с румънското гражданство в последните 11 години
Анти-украинска + анти-българска статия в румънския националистически онлайн сайт Romanian Global News (RGNPRESS.RO)
В статията има карта и на днешна украинска част от Бесарабия (тоест западната част на укр. област Одеса, разположена западно от р. Днестър) въпреки че под "бесарабци" авторът на статията има предвид само гражданите на държава Молдова, а не и жители на историческата област Бесарабия като цяло (сред които са и гражданите на Украйна които са родени и живеят в по-горе посочената украинска част от Бесарабия, и те са "бесарабци" понеже живеят в украинска Бесарабия).
Картата е отрязана в север и юг умишлено за да не се покаже и Южна Добруджа и Северна Буковина, тоест да не стане очевидно че става дума за карта на Велика Румъния. От сайта се страхуват от Бг. и Украйна.
Обаче картата включва Южна Бесарабия (понастоястхем част от Украйна, преди част от Велика Румъния) където живеят изключително много българи които са повече и от тамошите молдовци. В Южна Бесарабия (западна част от област Одеса) почти няма хора които да се декларират румънци, за разлика от Северна Буковина където почти всички хора с молдовски/румънски роден език са с румънско национално самоопределение.
Тоест очевидно е че картата умишлено беше отрязана за да не предизвика отрицателни ответи от Бг. и Укр. Така както тя изглежда сега можде да се предположи че става дума за карта на Велика Румъния, особено щом украинската част на Бесарабия е включена в нея, а това че в статията пише само за "бесарабци" не означава че националистическият сайт не е искал да напомни на читателите си за Велика Румъния, като хората от сайта ОТ СТРАХ умишлено са "забравили", са пропуснали да покажат и Южна Добруджа и Северна Буковина.
Само че авторът на статия е забравил че не следваше да изолзва думата "бесарабци", а "молдовци" или "граждани на Република Молдова" (понеже и "молдовци" е двусмислена дума в румънски език, като тя може да означава и жителите на днешна румънска Молдова, тоест областта между р. Прут на изток и планина Карпати на запад).
Тогава щеше да е ясно че той няма предвид жителите на украинска Бесарабия, а само на гражданите на Молдова.
Бележка: На картата между Украйна и Молдова, тоест помежду украинската и молдовската част на историческата област Бесарабия няма нито едно обозначение на държавна граница като че ли украинската Бесарабия беше част от държава Молдова.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки