Меч от русенския музей разкрива влиянието на западните рицари върху местното оръжейно производство


Меч от русенския музей  разкрива влиянието на западните рицари върху местното оръжейно производство
Снимки: РИМ-Русе
12 Октомври 2021, Вторник


В обновените зали на русенския музей  може да се види макет на част от Ивановските скални църкви, така както са изглеждали в каньона на Русенски Лом преди столетия

Автор: Десант

Отворени за посетители са обновените зали „Червен“ и „Духовност“, разположени на втория етаж на русенския Исторически музей. Множество нови експонати от средновековния град Червен, стенописи от Ивановските скални църкви, макети и нов професионален дизайн на пространството разкриват детайли от миналото.

Особено значими в новия разказ са т.нар. дълги анотации – те разказват не само за конкретен предмет, но и за контекста на неговото създаване или битуване. Такъв пример е златен пръстен, изработен в ателие в Константинопол, а формата на запазен меч говори за влиянието на западните рицари върху местното оръжейно производство.В експозициите може да се види реконструкция – макет на част от Скалните църкви, така както са изглеждали в каньона на Русенски Лом преди столетия. Друг макет ни представя живописта в църква 16, която се проучва в последните няколко години.

Предстои да бъде изложен и макет на средновековния град, който ще бъде дарение за музея. До дни експозицията ще бъде обогатена и с дигитализирани експонати, представени чрез холограмни дисплеи.

Промяната на една четвърт от Историческия музей в Русе стана възможна благодарение на защитен проект пред Министерството на културата, посветен на 800 г. от създаването на Ивановските скални църкви.


В категории: Добри Вести , Средновековие

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки