В Българово вдигат паметник на жертвите на зверското клане през 1878 г.


В Българово вдигат паметник на жертвите на зверското клане през 1878 г.
Снимка: Фейсбук
17 Септември 2021, Петък


Инициаторите призоватат хората да се включат в изграждането му с труд и материали

Автор: Десант

След близо 5 години една идея е напът да бъде реализирана. В Българово ще има паметник в почит на посечените през 1878 г. християни в местния храм „Свети Атанасий”. Община Бургас е издала разрешение за издигането му, похвали се във Фейсбук инициаторът Пламен Карашев.

Проектът е дело на художника и скулптор Иван Бахчеванов. Монументът не само ще напомня  миналото, но и ще бъде символ на обединение и единство на хората от различни произходи, градове и държави, но с еднаква любов в сърцето към България. „Паметник, който да ни напомня какво е било някога и какво не трябва да бъде никога повече занапред“ - обобщава Карашев.

Той призовава повече наши сънародници да подкрепят инициативата.

„И за да бъдем коректни и чисти в истинността на каузата ни, ние закрихме банковата сметка и отдалечихме всякакви фондации от нас. Искаме каузата ни да бъде пример за прозрачност, единност и честност. Ние имаме нужда само от материали, лично закупени от вас, за да усетите наистина емоцията от обединението, което тя ще ни донесе, изграждайки паметника“ - изтъква Пламен Карашев.

Повече информация за всичко свързано с идеята и реализацията на мемориала желаещите могат да получат на тел. 0876224473.

Освен материали, ще са нужни и трудолюбиви хора, които искат и имат време да се включат на място, когато започне грубият строеж. 

Припомняме, че всяка година на 17 май, когато се почитат жертвите на турския геноцид, представители на НФСБ скланят глави пред костницата в храм „Св. Атанасий“, където почиват тленните останки на стотиците зверски посечени православни християни. Със съдействието и финансовата подкрепа на патриотичната партия и на телевизия СКАТ в двора на храма се изгражда 11-метрова камбанария, в която ще бъдат преместени костите на мъчениците.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки