Колосална сума все още държат казината на хазната


Колосална сума все още държат казината на хазната
Снимката е илюстративна
30 Юли 2021, Петък


Агенция „Държавна финансова инспекция“ е установила, че Държавната комисия по хазарта изобщо не е търсила парите

Автор: Десант

Общата несъбрана сума от хазарт е 556 872 283 лева и 136 236 978 лв. лихви. Това посочи служебният министър на финансите Асен Василев, който отговори в рамките на парламентарния контрол на въпрос каква част от несъбраните около 700 млн. лева от хазарт са събрани по съдебен ред към 30 юни 2021 г. По думите на служебния министър това е колосална сума.

Василев добави, че днес излиза официално доклад на Агенция „Държавна финансова инспекция“, където констатацията е, че от предоставените документи на финансовата инспекция не се е установил от страна на Държавната комисия по хазарта да е прилагана посочената административно-наказателна разпоредба. „Т.е. не са си търсили парите“, уточни Василев.

Освен това за проверявания период е налице заплащане на по-малък от дължимия размер на таксата от организаторите на хазартни игри, вследствие на решенията на Държавната комисия по хазарта, с които са утвърдени правилата им. 

„Т.е. не само, че не са си търсили парите, но има активни действия, които са позволили тези пари да не бъдат търсени и да не бъдат събрани", коментира още служебният финансов министър. Той допълни, че това е предоставено на прокуратурата.

Събраните пари от хазарт са 34 105 155 лв., от които 12 млн. лева все още не са напълно разпределени, тъй като се обжалват. Отделно, има решение на съда, с което от 261 164 891 лв. и лихва в размер на 67 717 779 лв. Съдът на първа инстанция е потвърдил 241 458 802 лв. Т.е. към момента имаме 34 млн. събрани и 241 млн. потвърдени от първа инстанция от съда в процес на обжалване, посочи Василев.

Асен Василев беше категоричен, че Комисията по хазарта не е упражнила контрол, както и че контролът върху Комисията е бил занижен:

„Що се отнася до вътрешната проверка, както знаете, Комисията по хазарта беше закрита, всички хора бяха разпуснати и дейността беше прехвърлена на друго място. Това, според мен, не е случайно. То е направено, за да няма проследимост кой какво е правил. Но, за щастие, прокуратурата се надяваме да си свърши работата, тъй като тя може да проследява лица извън Министерство на финансите".

Припомняме, че първи битка за ограничаването на хазартната зависимост, разпространението на казината и изваждане на светло на печалбите на игралните зали поведоха от НФСБ, начело с лидера си Валери Симеонов. Заедно с колегите си от „Обединени патриоти" В 44-ото Народно събрание те инициираха съществени промени в Закона за хазарта, които да внесат ред, който дълги години не съществуваше в тези сфера.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
анти-севернодобруджански
31.07.2021 12:34:15
0
0
Още анти-българска статия на румънски севернодобруджански сайт:

https://www.ziuaconstanta.ro/fondul-documentar-dobrogea-de-ieri-si-de-azi/articol/dobrogeadigitala-infiintarea-curtii-de-apel-din-constanta-4392.html
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки