БЧК и УМБАЛ-Бургас отличиха редовни кръводарители


БЧК и УМБАЛ-Бургас отличиха редовни кръводарители
14 Юни 2021, Понеделник




Автор: Десант

В Световния ден на безвъзмездния кръводарител, който отбелязваме на 14 юни, БЧК-Бургас и УМБАЛ Бургас отдадоха признание на няколко души, които са спасили стотици човешки животи. Осем човека и две институции, които през изминалата година са помогнали за популяризирането на доброволното и безвъзмездно кръводаряване бяха отличени с грамоти.

Церемонията по в традиция се проведе в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас, защото именно тук се случва актът на даряването.

"Хората, които бяха наградени с грамоти, винаги са се отзовавали на призивите на работещите в отделението, когато е имало спешна нужда от кръв, и то от специфични кръвни групи. Често се случва да ги викаме да даряват за деца с хематологични заболявания, които всеки месец се нуждаят от кръвопреливане, за да живеят", обясни завеждащият отделението д-р Людмила Желязкова.

"Промотирането на безвъзмездното кръводаряване е една от основните задачи на Червения кръст и наш дълг е да благодарим на всички хора, които дават от себе си, за да спасяват други, без да очакват нищо в замяна. Нека всеки здрав човек последва техния пример", призова Десислава Тодорова от БЧК-Бургас.

Една от най-активните дарителки е Христина Иванова, медицинска сестра в Центъра за спешна медицинска помощ. Тя дарява кръв 4 пъти годишно и дори не се възползва от полагаемия двудневен отпуск, а веднага се качва обратно в линейката и пътува по адреси.



Бе отличен и Андрей Планински, които е дарил кръв повече от 100 пъти. Петя Архипова и Моника Архипова са майка и дъщеря редовни кръводарителки и след преболедуване от КОВИД са едни от първите, отзовали се на призивите за даряване за реконвалесцентна плазма.

Грамоти получиха също Ивайло Георгиев, Костадин Вътев, Дамян Барантиев и Михаил Стойчев. И тримата са приели доброволното и безвъзмездно кръводаряването за своя кауза и хуманен дълг. Защото с едно кръводаряване един човек може да спаси живота минимум на двама души.



Директорите на Професионалната гимназия по механотехника и СУ "Епископ Константин Преславски" Роза Желева и Мартин Илиев получиха благодарствени грамоти за постоянството, с което организират кръводарителски акции сред абитуриентите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки