В ЮЗДП въвеждат иновативна система за сигнализиране на нередности в горите


В ЮЗДП въвеждат иновативна система за сигнализиране на нередности в горите
Скрийншот: ЮЗДП
20 Април 2021, Вторник


Мобилното приложение за смартфони и таблети е свободно достъпно за сваляне

Автор: Десант

Само два месеца след внедряването на мобилния фоторегистър при транспортиране на дървесина, в Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) заработи поредната иновация за модернизиране на горското стопанство и по-ефективно опазване на горите.

Техническото нововъведение представлява мобилно приложение за смартфони и таблети, което позволява използването на офлайн карта за всички горски територии в обхвата на предприятието, както и изпращането на сигнали за нередности в горите.

Важно е да се отбележи, че то по никакъв начин не отменя „Националната система 112”, а само я допълва.

Приложението работи под операционната система Android и е свободно достъпно за сваляне на уебадреси http://gori.uzdp.bg/uzdp64.apk (за по-нови мобилни устройства) и http://gori.uzdp.bg/uzdp32.apk(за по-стари мобилни устройства).

Офлайн картата е изключително полезна за работата на лесовъдите в гори и отдалечени планински райони, където сигналът на мобилните мрежи е слаб или липсва. Достъпът до нея е възможен чрез бутона за сигнали. Тя включва границите на всички подотдели според горскостопанските планове на 38-те териториални поделения на ЮЗДП, както и всички защитени територии.

От най-голямо значение за заинтересованата общественост е възможността на приложението за GPS-позициониране и подаване на сигнали до ЮЗДП за спешни случаи и нередности в горите, като например природни бедствия, бракониерство, повреди върху туристическата инфраструктура, нерегламентирано движение на МПС извън горските пътища и замърсяване с битови отпадъци.

Сигналите следва да бъдат придружени от снимков материал и данни за контакт с подателя. Така горските служители по-адекватно ще могат да оценят подадената информация и да я съобразят при текущия контрол и при планиране на горскостопанските дейности.

Коректно подадените сигнали се визуализират моментално на публичната уебкарта на горите в ЮЗДП на адрес http://gori.uzdp.bg, което улеснява комуникацията между гражданите, предприятието и всички институции, работещи в горите.

Указания за инсталирането и работата с мобилното приложение са налични в приложеното ТУК видеообучение.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки