Дадоха старт за подаване на номинациите за участие в националната инициатива „Пазител на традицията”


Дадоха старт за подаване на номинациите за участие в националната инициатива „Пазител на традицията”
Снимка: Фейсбук/ Пазител на традицията
19 Април 2021, Понеделник


Инициативата цели да подкрепи съхраняването на българските бит, култура и обичаи

Автор: Десант

За поредна година стартираха номинациите за участие в националната инициатива „Пазител на традицията”, организирана от Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“, приемник на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите – 7.

„Пазител на традицията” е национална инициатива, подкрепяща съхраняването на българските бит, култура и обичаи. Уникалната по рода си национална инициатива цели да подкрепи и стимулира работата на творци и организации от различни области на изкуството, занаятите и традиционната българска кулинария, като покаже на обществото начина, по който те работят, за да съхранят изконните ценности, бит и обичаи на България, претворявайки ги в изкуство.

Инициативата се провежда от 2009 г. Отличават се постижения с приза „Пазител на традициите” в общо 7 категории - за фолклор, занаяти, изобразително изкуство, кулинария, организация, личност и селище.

Организаторите канят всички с интерес да побързат да направят своите предожения. Те са убедени, че във всяко кътче на нашата родина живеят и творят хора, чийто живот и дело са посветени на каузата за популяризиране на традициите. Всяко селище – без значение колко е голямо, носи в себе си духа на изконните български ценности и заслужава всички да научат за това.

Всеки творец и дори всеки българин може да бъде номиниран за почетното отличие, стига да е забелязан приносът му за „опазване на българското”. Най-много се ценят личности, които освен че умеят да пазят традициите, успяват да ги популяризират и разпространяват.

Предложение може да направи всеки, като изпрати снимка на номинирания, както и кратка информация с какво тази личност, занаятчия, художник, певец, танцьор, организация или селище заслужава приза. В кратко описание е необходимо да се опишат заслугите на личността или организацията към опазването на българското наследство.



Крайният срок за подаване на предложения за номинации за „Пазител на традициите 2021” е 23 май. Предложенията се приемат на e-mail: info@pazitelnatradiciite.com или чрез съобщение към Фейсбук страницата на инициативата.

Гласуването в категориите ще стартира на 10 юни и ще приключи на 19 октомври. Всеки ще може да гласува в страницата ни във Фейсбук за своя фаворит в съответната категория.

Крайните победители във всяка категория се избират от жури сред 7-те най-харесвани от публиката номинации. Журито се състои от носители на наградата през изминалите години. За номинацията събрала най-много гласове в онлайн гласуването също е предвидена награда.

Информация за националната инициатива „Пазител на традицията” може да бъде намерена на интернет страницата на инициативата ТУК.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки