В Сливен почитат Раковски с изложба „Аз съм бил винаги българин...”


В Сливен почитат Раковски с изложба „Аз съм бил винаги българин...”
Снимка: Община Сливен
14 Април 2021, Сряда


В нея са включени тридесет и две табла и десет витрини с много снимки и документални материали

Автор: Десант

Документална изложба „Аз съм бил винаги българин...”, посветена на 200 г. от рождението на българския революционер и идеолог Георги Стойков Раковски, е подредена от днес до 24 април в сливенската галерия „Май“. Тя е част от Националната програма за честванията на бележитата годишнина.

Организатор е Община Сливен и Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в партньорство с Националната библиотека „Св.св.Кирил и Методий”, Регионална библиотека „Петко Рачов Славейков” - Велико Търново и Исторически музей – Котел.

В експозицията са включени тридесет и две табла и десет витрини с много снимки и документални материали, които проследяват живота и делото на многопластовата личност на Раковски, очертала пътя към свободата на отечеството.

Представени са живота и делото на Раковски в дати като е акцентирано на неговото семейство, годините на учение в Котел, Карлово и Цариград. Специално място е отделено на обучението му в гръцката гимназия в Куручешме, където получава солидно образование, овладява седем езика, но съзнателно пренебрегва благоприятните предпоставки за един успешен живот и високи длъжности и посвещава съдбата си на освобождението на отечеството.

Акцент в изложбата е пребиваването му в Марсилия, където възприема идеите на Джузепе Мацини и Джузепе Гарибалди за борба срещу чуждото потисничество. Представени са плановете за освобождение на България, които Георги Раковски изготвя с убеждението, че при осъществяването им трябва да участва целият народ.

В изложбата се поставя акцент и на Първата българска легия, която Г. Раковски замисля и организира като ядро на бъдеща освободителна армия, и на най-важната институция в Легията учреденото от него „Върховно началство“, което играе ролята на щаб на легията, но и на привременно правителство. Със снимки са представени най-видните участници в Първата легия и неговите идейни последователи.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки