Тропическите трески Денга и Чукунгуня може да се настанят за постоянно в Европа


Тропическите трески Денга и Чукунгуня може да се настанят за постоянно в Европа
Снимката е илюстративна
13 Април 2021, Вторник


От столичното РЗИ чак сега обявиха обществена поръчка за дезинсекционни мероприятия за контрол на комарните популации, които са основните преносители на заразите

Автор: Дина Харизанова

Столичната регионална здравна инспекция ще похарчи 118 320 лв. без ДДС за дезинсекционни мероприятия за контрол на комарните популации в област София-град. Дейностите ще се извършат с оглед на превенция на риска от бедствия и ограничаване на рисковете за общественото здраве.

За целта е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за организиране и прилагане на съответните мероприятия, съгласно която ларвицидни и имагоцидни обработки ще се извършат върху общо 43 500,00 дка площ и 50 биотопа на територията на област София-град.

В техническата спецификация към обществената поръчка се изтъква, че многогодишните данни сочат, че началото на развитието на комарите в страната е започва от март и ако обработките не започнат в началото на този период (до първата половина на април), значително се увеличава вероятността за развитие на възрастна популация от комари.

Един женски комар снася по 100-200 яйца и ако не се вземат навременни мерки, ще са налице прекомерно много комари.

Заради необичайно топлата зима и липсата на трайна снежна покривка в ниските части на страната, тази пролет се очаква по-ранна поява на кръвосмучещите инсекти. А очакваните пролетни валежи и повишението на температурите ще създадат условия за ускорено развитие на ларвите и появата на летящи комари.

Въпреки това, срокът на обществената поръчка изтича чак на 22 април. Дали няма да се закъснее с третирането на столицата срещу комари - изглежда софийското РЗИ доста се е забавило с обявяването й.

От техническата спецификация става ясно и друго. Че при недобро контролиране на комарената популация, България е изложена на риск от развитие на няколко опасни заболявания.

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията и Световната здравна организация обръщат специално внимание, че глобалните климатични промени оказват сериозно влияние върху епидемиологията на векторно предаваните от насекомите инфекции.

За нашата страна все по-голямо значение придобиват елиминираната доскоро малария, както и непознатия доскоро в Европа западнонилски енцефалит, който често завършва фатално и вече е регистриран във всички съседни на България държави.

Налице също така е и риск през следващите години на местна почва да се предадат и други болести, предавани от комари, като тропическите трески Денга и Чукунгуня се очаква да станат постоянно присъстващи в страните от Европейския съюз. С повишаването напоследък на средната температура през зимата се прогнозира да се разшири северната граница на ареала на разпространение на тези заболявания.

Географското разположение и климатичните условия на България благоприятстват за разпространението на заразени с различни патогени преносители от рода на комарите, като се осигуряват реални възможности за създаване на нетипични форми на тези инфекции, предупреждават от столичното РЗИ.  

Така че ако се остави да се развие прекомерна популация на комарите, ще се създаде риск за живота и здравето на населението. Затова да се надяваме, че ще се действа възможно най-експедитивно за придвижването в срок на обществената поръчка.

На много места в страната дезинсекционните мероприятия за контрол на комарните популации вече са в ход. Дезинфекционната станция в Бургас още в средата на март започна първите за годината пръскания срещу ларви на комари. Такива мероприятия текат и в Русе, Стара Загора, Момчилград и други градове. Да се надяваме, че и столицата няма да изостане в това отношение.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки