Валери Симеонов: Цената на тока за битови нужди не трябва да се променя


Валери Симеонов: Цената на тока за битови нужди не трябва да се променя
01 Април 2021, Четвъртък


Подали сме сигнал до Европейската комисия. Оценката на енергийните експерти от ЕК беше, че в случая става въпрос за неправомерна държавна помощ, каза лидерът на НФСБ и водач на листата на Патриотична коалиция Воля и НФСБ в Бургас

Автор: Янко Крумов

Цената на тока за битови нужди не трябва да се променя. Или, ако има промяна, тя да е с равен процент на инфлацията. Това трябва да е една от основните задачи на следващото управление на България, каза в Бургас лидерът на НФСБ и водач на листата на Патриотична коалиция Воля и НФСБ в морския град Валери Симеонов.

Той припомня, че НФСБ постави като своя кауза недопускането на повишаването на цената на тока. Така в 43 и 44 Народно събрание народните представители от Националния фронт успяха да изпълнят този ангажимент, независимо от малката си численост.

Това е много важно – да не се повишава цената на електроенергията, тъй като тя е един от основните разходи за всяко семейство. Сред основните разходи е и за всеки бизнес, категоричен е Валери Симеонов.

„От друга страна искам да припомня, че много важен въпрос, свързан с енергетиката, е освобождаването на ангажимента на държавата, в частност на НЕК, да заплаща електроенергията на американските централи ТЕЦ Марица – Изток 1 и 3 на завишена цена. И дори да заплаща за ток, който още не е произведен. Такива бяха договорите, подготвени и подписани още от времето на Иван Костов и срещу които ние сме внесли законопроект в НС още през 2015 г., но той не бе разгледан.

Подали сме сигнал до Европейската комисия. Оценката на енергийните експерти от ЕК беше, че в случая става въпрос за неправомерна държавна помощ“, припомни Валери Симеонов.

Една от първите задачи на Патриотична коалиция Воля и НФСБ в следващото Народно събрание ще бъде още в първите месеци да се изиска от новата изпълнителна власт да прекрати тези договори, тъй като те са тежко бреме. „Всяка година там отиват стотици милиони левове, абсолютно неправомерно, за така наречения студен резерв, каза още Валери Симеонов.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки