Мечките в Смолянско се събудиха и тръгнаха да правят бели


Мечките в Смолянско се събудиха и тръгнаха да правят бели
Снимката е илюстративна
17 Март 2021, Сряда


Установени са нападения над овце, крави и конче

Автор: Десант

На 14 март  групата за бързо реагиране към РИОСВ - Смолян провери първите за годината сигнали за щети от кафява мечка. Те са от землището на село Триград, община Девин и село Чокманово, община Смолян. 

При оглед в местност Краево край Триград са открити две овце и една крава. По-късно през деня е проверен сигнал в село Чокманово, където е установено нападение над едно конче.

И при двете констатирани щети, в близост до местата на нападение са открити  следи от защитения вид.

В понеделник е регистрирана още една щета, при която в местност Мангърова барчина, землище на село Змеица, община Доспат, собственичката на стадо от 42 овце, констатира липсата на две от тях. 

За регистрираните щети РИОСВ – Смолян ще изготви предложение за обезщетение на собствениците.

През този период на годината нападенията на мечки над селскостопански животни се дължат на липсата на хранителна база и загуба на тегло на екземплярите през зимата.

За недопускане на нападения от мечки над селскостопанско имущество, РИОСВ – Смолян призовава стопаните да засилят превантивните мерки по опазване на животни и пчелини. Пашата трябва да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки