Нова специалност „Маркетинг и комуникации в изкуствата” няма аналог в България


Нова специалност „Маркетинг и комуникации в изкуствата” няма аналог в България
25 Февруари 2021, Четвъртък


Бакалавърската програма се открива тази есен в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив

Автор: Десант

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив (АМТИИ) открива от тази есен нова бакалавърска програма в професионално направление „Теория на изкуствата“, съобщи ректорът проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак във видео интервю за „Под тепето“.

„Четиригодишната бакалавърска програма „Маркетинг и комуникации в изкуствата” е без аналог в България. Изготвена е от двамата ни водещи професори – проф. д-р Емилия Константинова и проф. д-р Любомир Караджов“, обясни проф. Шекерджиева - Новак.

Тя припомни, че оповестената в края на 2019-та рейтингова система на МОН определи за пореден път направление „Теория на изкуствата“ в АМТИИ за номер едно в България.

„Маркетинг и комуникации в изкуствата” е единствена по рода си специалност, осъществена във висше училище по изкуствата в образователно-квалификационна степен „Бакалавър“. Завършилите я получават необходимия пакет от знания и умения за успешна професионална реализация като маркетинг и PR специалисти на различни равнища в системата на културата и изкуствата – държавни, общински и частни институти и организации.

„Тази специалност съчетава пиар и маркетинговата функция в артмениджмънта, в мандатната ми програмата са залегнали именно хибридните специалности“, подчерта проф. Шекерджиева-Новак. Тя е убедена, че така студентите получават знания в различни направления и имат по-голям шанс при бъдещата си реализация.

Например, хибридна специалност дава възможност на завършилия АМТИИ да бъде учител по рисуване и музика. Ректорът припомни, че песента „My way“ (Моят начин) записаха онлайн 15 студенти и преподаватели от АМТИИ и квартет „Интро“, като една от вокалистките, впечатляваща  с чудесен глас, учи „Графичен дизайн и фотография“.

Дистанционно се роди и още един адмириран от медиите и социалните мрежи продукт – студентката в Академията бесарабска българка Кристина Жечкова и „Интро“ сътвориха вълнуваща интерпретация на „Я кажи ми, облаче ле бяло“.

Всъщност АМТИИ бе първото висше учебно заведение в страната въвело обучение в онлайн среда буквално часове след обявеното на 13 март миналата година извънредно положение в страната заради Ковид-19.

„Дигитализацията беше важна част от моята предизборна платформа“, казва проф. Шекерджиева – Новак, която на 12 февруари отчете 1 година като ректор. Акцент от свършеното през първата мандатна година е и стартиралата реставрация на емблематичното за Пловдив „Жълто училище“.

В АМТИИ бяха сформирани и 2 нови катедри - „Теория на изкуствата“ и „Дизайн”. „Пандемията затвори много врати, но пък се отвориха други,“ казва проф. Шекерджиева - Новак.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки