Катунци поиска да носи името на баба Ванга, от Президентството не дават


Катунци поиска да носи името на баба Ванга, от Президентството не дават
08 Февруари 2021, Понеделник


По -рано от Сопот молили да се прекръсти на Вазовград, Казанлък пожелал да стане Александовград, а Кърджали да се нарича Орфей

Автор: Яна Славянска

Село Катунци, намиращо се в община Сандански, е пожелало да носи името на баба Ванга и да се прекръсти на „Вангинград“.

Самата петричка пророчица приживе е казвала, че три места у нас - Рупите, Златолист и Катунци, образуват много свещено място с особено енергийно излъчване. Именно в този триъгълник са живели и баба Ванга и ясновидката преподобна Стойна, която също като петричката гадателка става известна със свръхестествените си способности да предвижда бъдещето.

Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към Президенството обаче единодушно не е подкрепила това предложение.

Мотивът на членовете на Комисията е, че не отговаря на приетия принцип, а именно: „Правото на инициатива за промяна в наименованието на дадено населено място следва да принадлежи на органите на местното самоуправление и трябва да бъде подкрепено от  мнозинството от неговите граждани“.

Заради същия принцип през 2019 г. Комисията не даде зелена светлина Сопот да се прекръсти на Вазовград, а през 2017 г. не разреши Казанлък да стане Александовград, а Кърджали да се нарича Орфей. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки