Втората пенсия ще може да бъде изплащана по три начина


Втората пенсия ще може да бъде изплащана по три начина
Снимката е илюстративна
19 Януари 2021, Вторник


Тя поже да се получава пожизнено, срочно или еднократно. Вижте подробностите

Автор: Десант

Парламентът прие законова реформа, според която втората пенсия ще може да бъде изплащана по три начина - пожизнено, срочно или еднократно. 

„Тъй като това са лични пари и това бяха периоди на безработица, се получи много шарена картина - хората са натрупали различни суми пари във втория стълб. И човекът се оказва в дилема - това, което предлага проектът, е: всеки човек, който се е осигурявал от 2000 г. ще може да избере от 3 възможности - втора пожизнена пенсия - една от НОИ и една от втория стълб. Втората опция е, ако парите не са достатъчни за пенсия, може да избереш на отделни траншове да си получиш парите, и третата опция - ако са много малко, да ги вземеш накуп еднократно", коментира бившият социален министър Иван Нейков.

По думите му, човек трябва да вземе решението сам, на базата на информацията, която НОИ и финансовите институции са длъжни да дадат.

От началото на 2021 г. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е в размер от 300 лв. Таванът също се покачва до 1440 лв. От януари до март всички пенсионери ще получат и бонус от 50 лв.

Минимална пенсия ще получат половината от пенсионерите или около 1 млн. души. При 770 хил. от тях увеличението ще бъде 20 на сто. Максимална пенсия от 1440 лв. ще взимат 52 хил. българи, а 25 хил. ще започнат да получават реалния размер на възнаграждението си.

Успоредно с увеличението в сумите се вдигат възрастта и стажът за пенсиониране. За да получават пенсия, сега мъжете трябва да имат 39 г. стаж и да бъдат на възраст от поне 64 г. и 4 месеца. При жените трудовият стаж трябва да бъде 36 г., а възрастта им да е над 61 г. и 8 месеца. Промяна има и в цената на година стаж на 1544 лв.

В случай, че възрастният няма право на пенсия, не отговаря на посочените критерии, той има право да се пенсионира на възраст 66 години и 8 месеца при поне 15 години действителен стаж.

До 30 юни се удължава и срокът за желаещите да прехвърлят средствата от партидите си от универсален пенсионен фонд (УПФ) към държавното обществено осигуряване.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки