Петър Пешев е правосъден министър в четири кабинета


Петър Пешев е правосъден министър в четири кабинета
19 Януари 2021, Вторник


Той оглавява и министерството на народното просвещение в правителствата, съставени от радославистите

Автор: Атанас Коев

На 19 януари се навършват 90 години от смъртта на Петър Пешев – виден български политически и държавен деец, един от водачите на Либералната партия на д-р Васил Радославов, правосъден и просветен министър в няколко кабинета. Той оставя ценни спомени за политическия живот у нас от края на XIX и началото на ХХ век.

Бъдещият политик е роден на 27 юли 1858 г. в ловешкото село Горско Сливово в патриотично и родолюбиво българско семейство. Той е брат на изявения наш революционер Стефан Пешев, загинал в борбата с османския поробител.

Първоначално момчето учи в Севлиево, а след това продължава образованието си в Петропавловската духовна семинария, намираща се край Лясковец. В семинарията Петър Пешев прекарва от 1874 до 1876 г., получавайки добро за времето си образование.

През 1876 г. се установява за кратко в Севлиево, където учителства известно време. Същевремнно се включва в дейността на местния революционен комитет, чийто председател е неговият брат Стефан Пешев.

През 1878 г., след освобождението на България от османско владичество, бъдещият политик заминава за Русия и до 1880 г. учи в гимназията в Николаев, а след това в продължение на четири години завършва право в Московския университет.

Когато се дипломира като юрист, се завръща в родината си и до 1887 г. работи като чиновник в Министерството на правосъдието. В периода 1887-1899 г. се отдава на адвокатска практика в Севлиево, а след това се прехвърля в столицата и там адвокатства от 1901 до 1919 г.

В продлъжение на две години, от 1910 до 1912 г., Пешев е председател на Софийския адвокатски съюз. В 1884 г. е избран за действителен член на Българското книжовно дружество (дн. БАН).

Петър Пешев се включва дейно в обществено-политическия живот на България през 80-те години на XIX век. Той влиза в редовете на Радославистката либерална партия и постепенно се издига до един от нейните водачи. В периода 1893-1919 г. е избиран последователно за народен представител.

Участва в няколко правителства на страната, като е министър на правосъдието в кабинетите на д-р Константин Стоилов (1894 г.), на Димитър Греков (1899 г.), на Тодор Иванчов (1899-1900 г.) и на д-р Васил Радославов (1913 г.).

В периода 1913-1918 г. Пешев е министър на народното просвещение в правителствата, съставени от радославистите. Като просветен министър в особенно труден период – участието на България в Първата световна война, съдейства за развитието на просветното дело у нас, подържайки го на добро за времето си ниво.

След поражинето на България в световния конфликт през есента на 1918 г., като участник в кабинетите на д-р Васил Радославов и един от лидерите на неговата партия Пешев е съден Третия държавен съд, създаден от земеделското правителство. Той е обявен за един от виновниците за втората национална катострофа, сполетяла страната ни, и е осъден на доживотен затвор.

След Деветоюнския преврат през 1923 г., когато от власт е свален кабинетът на Александър Стамболийски, видният радославист е амнистиран и през 1924 г. е освободен от затвора.

Петър Пешев умира на 19 януари 1931 г. в София, на 73-годишна възраст. Той ни оставя мемоари, носещи заглавието „Исторически събития и живота ми от началото на Освобождението ни до днес. Чуто видяно и преживяно“, издадени през 1925 г. и претърпели след това две нови издания поради големия интерес към тях.

Други трудове на видния наш политик, представляващи интерес са: „За смъртното наказание“ (отпечатан през 1884 г.), „Критика на „Епохата-кръчмарка на велики хора“ (1891 г.), „По Балкана-лятна разходка“ (1905 г.) и др.

С дейността си като политически и държавен деец и като един от водачите на Радославистката либерална пратия Петър Пешев оставя трайна диря в новата българска история. Като правосъден и просветен министър той допринася в голяма степен за издигането на правосъдното и просветното дело у нас на европейско равнище.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки