60 % по-малко отстреляни диви свине заради Африканската чума


60 % по-малко отстреляни диви свине заради Африканската чума
Снимката е илюстративна
13 Януари 2021, Сряда


Планът за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването в България се изпълнява успешно

Автор: Десант

Популацията на диви свине е ефективно редуцирана и през този ловен сезон отстреляните диви свине са с над 60 % по-малко от предходния. Това сочат обобщените от Изпълнителна агенция по горите данни за дивечовия запас по информация, изготвена със съдействието на ловните сдружения.

Планът за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в България се изпълнява успешно. Реализира се основната цел за редуциране на популацията на дива свиня до нива, които да снижат рисковете от разпространение на заразата към индустриалните ферми.

За голяма част от територията на страната запасът на вида е достигнал необходимата плътност от 0,3 броя на 100 ха, а на места е дори и по-малък. Вследствие на намаления запас през настоящия ловен сезон за групов лов на дива свиня са отстреляни над 12 200 диви свине, което е значително по-малко в сравнение с отстреляните 32 400 през сезон 2019-2020.

Извършени са над 46 000 проверки в цялата страна на ловци, ловни дружини, превозни средства и други физически лица за периода от началото на груповия лов на дива свиня до 10 януари 2021 г. Едва 40 са констатираните нарушения, като за 31 от тях са съставени актове. Това е два пъти по-малко от констатираното през предходния ловен сезон.

Извършените нарушения са за ловуване без разрешително за лов или извън мястото, посочено в издаденото разрешително, както и за лов с неразрешени боеприпаси. Проверките в горските територии се осъществяваха от служители на Изпълнителна агенция по горите, регионалните дирекции по горите, държавните предприятия и горските и ловни стопанства към тях, заедно с представители на ловните сдружения и структурите на МВР.

Ловните излети са проведени при спазване на противоепидемичните мерки, предвид на актуалната обстановка в страната и при стриктно спазване на мерките за биосигурност по отношение на заболяването Африканска чума по свинете.

Въпреки контрола за провеждане на инструктажи преди всеки ловен излет за спазване на мерките за техническа безопасност при боравене с оръжие, шест са инцидентите с простреляни  ловци, като един се оказа фатален.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки