Проливните дъждове предизвикаха евакуация на жители в община Бургас. Ето каква е ситуацията към момента


Проливните дъждове предизвикаха евакуация на жители в община Бургас. Ето каква е ситуацията към момента
12 Януари 2021, Вторник


Екипи на УКОРС са били изпратени на място във вилно селище Черниците около 5,30 часа сутринта, когато зоната е светнала в червено в системата за ранно оповестяване на рискове от наводнения на Община Бургас

Автор: Десант

В община Бургас обстановката засега е спокойна, с изключение на зоната на река Маринка и в. с. Черниците. Екипи на УКОРС са били изпратени на място около 5,30 часа сутринта, когато зоната е светнала в червено в системата за ранно оповестяване на рискове от наводнения на Община Бургас. Тревожна е била ситуацията и в района на Рибарското селище.

„На в. с. Черниците счетох, че заради повишените нива на водите има опасност за жителите и разпоредих да започне частична евакуация. Събудихме хората, които живеят в най-ниската част, в заливаемата зона. Около 20 души успяхме да изведем. Няма опасност за хората. Тези, които имат вили и домашни животни, са научили от новините и започнаха да идват да ги прибират”, казва кметът на Бургас Димитър Николов пред сайта Флагман.БГ.

Получено е разрешение от директора на "Лукойл Нефтохим" и са отрязани катинарите, за да се вдигнат саваците на дигата, което да увеличи пропускливостта на водата.

"Колкото до критичните нива в местността, където се намира Рибарското селище, на място видяхме, че са заради наноси и няма риск за жителите. По естествен начин тези наноси ще се дренират. Преди години помните, че там имаше наводнение, след което от Агенцията по бедствия и аварии отпуснаха средства и направихме корекция на устието на реката", казва още Димитър Николов.

„Доволни сме от системата за ранно оповестяване за рисковете от наводнения, която направихме преди 4 години и ще увеличим нейния обхват с нови датчици. Системата обхваща всички точки, които кметовете са констатирали за критични. Има датчици на Равнец, Братово, Горно Езерово, Маринка, Ченгене скеле, о. Света Анастасия. Там, където има риск за жителите, следим нивата.  
Системата работи много добре и ни спестява непрекъснато изпращане на екипи за огледи на място”,
обяснява кметът на Бургас.

Информация от системата:
В критично ниво с височина на водния оток за р. Отманлийскска - Рибарско селище 173 см;
На хижа "Странджа" - 215 см,
Вилна зона "Черниците" - дига - 191 см;
Повишено ниво на р. Изворска - 240 см, р. Маринка - 109 см, язовир в село Извор - Хур дере - 55 см, преливникът работи кранът е отворен.
Количество дъжд, отчетено от ХМО за станция Зидарово, която е най- близка до нашата територия - 142 л сумарно от 8 до 12.01. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки