На Нова година времето ще е пролетно


На Нова година времето ще е пролетно
Снимката е илюстративна
30 Декември 2020, Сряда


Вижте кога да очакваме сняг

Автор: Десант

Два дена преди настъпването на Новата година, в самия край на декември, в София бе подобрен рекордът за най-висока температура на 29 декември. Градусите в столицата достигнаха до 16,3. Топлото време не подмина и Пловдив, Пазарджик, Велико Търново и Ловеч.

По думите на климатолог Симеон Матев, причината за високите температури е силен южен пренос, който със съчетание от южен вятър повишава градусите на термометъра.
 
В ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR, той поясни: „Времето беше късно пролетно, а не зимно. Не е чак толкова необичайно. И в миналото нашите деди са били свидетели на новогодишно затопляне, но разликата е, че след такова предстои сняг. Намираме се обаче в ерата на глобално затопляне, когато тези неща не се случват, както сме свикнали".

Матев предупреди, че следва постепенно понижение на температурите, но все пак те ще останат доста пролетни, като за Нова година не се очаква да има сняг, а само превалявания от дъжд - и то, на места.

„В началото на януари отново ще бъде по-топло от нормалното. Повече ще прилича на зима, но не същинска", допълни климатологът, който прогнозира, че същинско застудяване и сняг вероятно ще има в периода 9-12 януари.

„Климатът постоянно се променя. Имало е и по-топли периоди от сега, имало е и по-студени. Необичайното сега е, че човекът развива интензивна икономическа дейност, която използва доста ресурси от Земята, а това променя обликът на нашата планета", обобщи синоптикът.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки