Кога за първи път елхата става част от празничната обредност по Коледа и Нова година


Кога за първи път елхата става част от празничната обредност по Коледа и Нова година
„Елхов търг", художник: Г. М. Манизер
23 Декември 2020, Сряда


Вижте защо древните ни предци украсявали домовете си с вечнозелени клонки

Автор: Дина Харизанова

До идването на християнството в много европейски страни се смятало, че вечнозелените растения - като борове и елхи, защитават от вещици, призраци, зли духове и болести. 

Римляните отбелязвали Сатурналии в чест на бога на плодородието Сатурн. Декемврийският празник на слънцестоенето означавал, че природата се обновява и скоро ще може да се събират плодове и зеленчуци. По този случай жителите на древния Рим украсявали домовете си и храмовете с вечнозелени клонки. 



В Северна Европа друидите – жреците на древните келти – също украсявали своите храмове с вечнозелени клонки като символ на вечния живот. 

Свирепите викинги от Скандинавието смятали, че вечнозелените растения са символ на бога слънце Балдра. 

Приема се, че в за първи път в Германия набожните християни са започнали да украсяват с дървета своите домове. Някои правили рождественски пирамиди от дръвчета и ги украсявали с вечнозелени растения и свещи, ако дръвчетата били малко. 

Сред германските народи съществувал древен обичай да ходят на Нова година в гората, където избрана предварително елха била украсявана със свещи и цветни парцалчета. С времето започнали да отсичат елховите дръвчета и да ги носят в домовете си, където ги поставяли на масата. Към клонките прикрепяли запалени свещи и окачвали ябълки и сладкиши. 

След покръстването на германските народи на всички тези обичаи постепенно започнало да се придава християнски смисъл и елхите се превърнали в част от празничната атмосфера.


„Елхов търг", художник: Г. М. Манизер

Според някои изследователи и историци, протестанският реформатор от XVI век Мартин Лутер пръв накичил елха със запалени свещи. Както гласи легендата, една зимна вечер, прибирайки се в дома си, той бил поразен от сиянието на звездите, мяркащи се между вечнозелените растения. За да пресъздаде тази сцена, той поставил в дома си едно дърво и украсил клоните му със запалени свещички. 


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки