Защо реших да нарисувам Коледа и да дам надежда и светлина на хората сред страха, който е обзел света


Защо реших да нарисувам Коледа и да дам надежда и светлина на хората сред страха, който е обзел света
Рисунки: Даниела Стойкова
15 Декември 2020, Вторник


Изповед на една млада българска художничка

Автор: Даниела Стойкова

Зима е! Навън понякога може да е сиво, мрачно и студено, но не и в моите зимни картини – маслена живопис. В платната, които рисувам зимата изглежда топла, уютна и празнична, като в зимна приказка!

Тази година реших да нарисувам Коледа, за да създам празнично настроение на хората, да им дам надежда и светлина сред страха, който е обзел света! Смятам, че точно сега хората имат нужда от това, макар и с нещо малко, бих могла да допринеса за това другите да се чувстват по-добре.



Стремя се да представям зимата в нейната най-красива светлина и ви дам повод да развихрите въображението си. Багрите в картините ми ни потапят в романтиката на зимата. Не случайно съм избрала палитра от ярки, свежи и чисти цветове.

Определени цветове са ми любими – ярко розово, корал, небесно синьо, ярко светло зелено, лилаво, наситено жълто, светло жълто, оранжево и неизменно червения акцент, който обозначава центъра на композицията.

През зимата, когато денят е кратък и мрачен, когато всичко изглежда лишено от цвят, има опасност да паднем духом, да ни обземе тъга или да се депресираме. Имаме нужда от цветна терапия! Затова когато рисувам картините си влагам в тях шарена палитра и позитивна енергия.



Стремя се да създам изображения, които да действат терапевтично на хората, да ги избавят от черните мисли и тъгата, да ги зареждат с оптимизъм и желание за живот. Идеята ми е моите картини да излъчват щастие, хармония и любов и да предават тези чувства на всеки, който ги погледне. Използвам за целта любими сюжети от града и планината, в които хората са безгрижни, щастливи и се наслаждават се на живота.

Влюбени двойки, които изобразяват всеки един от нас, са прегърнати на фона на осветените прозорци на сградите; под палавия вихър на снежинките или сред дървените къщички, затрупани със сняг, сгушени в снежнобели планини...коледната елха е украсена.... Празничната атмосфера има за цел да стопли сърцата на хората и да ги кара да мечтаят! А какво по-хубаво има от това да мечтаем на Коледа за любов, щастие и разбирателство... 

Желанието ми е зимните ми пейзажи да създават усещането за идилия, хармония, романтика и да “рисуват” надеждата, че и тази Коледа ще бъдем щастливи и обичани...



Авторските картини и зимни пейзажи на Даниела Стойкова може да разгледате ТУК.

Даниела Стойкова е млад български художник. Родена е в град Нова Загора през 1990 г.

Занимава се с изкуство от дете, задълбочавайки познанията си в областта на рисуването като студентка в „АМТИИ“ Пловдив. През 2017 - 2018 г. участва в многобройни изложби в Италия, на които получава много награди.

През март 2018 г. участва в престижната изложба на Дамарс „La donna nell’ arte” , в музея на изкуството и културата, Милано, представена от световно известния критик в областта на изкуството – Виторио Сгарби. Даниела е член на дружеството „Арте ад Арона”. Участва в изложби в градовете: Арона, Стреза, Милано, Оледжо, Оледжо Кастельо. Излага картините си още в Новара, Белиндзаго и Торино.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки